В София вече можете да наемете електомобил


В София вече можете да наемете електомобил
Снимка: Райд Шеър България АД

4327

От 30 октомври в София стартира услуга за споделена мобилност с електромобили. Услугата се казва Spark и се управлява чрез мобилно приложение, с помощта на което клиентите могат да намерят най-близкия до тях свободен електромобил, да го резервират и наемат за нужното им време.

Автомобилите са разположени на ключови места в централна градска част, като наемането и освобождаването им може да бъде извършено в синя и зелена зона, където паркират напълно безплатно, или на други специално обособени места, посочени на картата в мобилното приложение. Услугата стартира с 25 електромобила, като от SPARK посочват, че след шест месеца броят им ще нарасне на 50.

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни в зависимост от нуждите на клиентите. Цената се определя на минута, като първите 12 минути са включени в първоначалната такса от 3,48 лв, а всяка следваща минута се таксува по 0,29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв и не може да бъде надвишена.

„Горди сме, че успяхме да подготвим иновативна услуга, която да е в полза едновременно на клиентите ни, градската среда, трафика в София и да е с нулеви вредни емисии.“ коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark. ”Нашата услуга е едно идеално решение за хората, които не искат да ползват личния си автомобил в града и да плащат такси за синя и зелена зона, но същевременно търсят ефективен и екологичен начин на предвижване, който да е в техния контрол. Също така услугата е и идеален инструмент за управление на разходите при компании, които искат да предоставят служебен автомобил на служителите си, но без да поддържат автопарк и да инвестират в собствени автомобили.“ допълни той.

Spark е съвместен проект на еМобилити Интернешънъл, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за краткосрочно и дългосрочно наемане на електромобили, и литвийската компания Spark, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс. Стратегически партньор на Spark е Porsche BG, които доставят автомобилите – VW e-up!

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички