Възможна е либерализация на режима за разрешителните на превозвачите


Възможна е либерализация на режима за разрешителните на превозвачите
Снимка: БГНЕС

833

Обмисля се вариантът за либерализация на режима за разрешителни за превозвачи с Турция. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Първата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в. Стандарт и КРИБ, предаде "Фокус".

Въпросът с турските разрешителни е общо взето актуален всяка година става въпрос за разрешителните , които касаят трета страна. Те са на квотен принцип и почти всяка година се изчерпват по-рано от календарния срок на годината, обясни Московски.

„Това, което обмисляме да правим – разбира се в конкретна ситуация ще реагираме така, че да изискаме от турската страна разрешителните за второто полугодие да ги изтеглим сега, да може да ги раздадем на бизнеса, а за второто полугодие ще разговаряме допълнителни разрешителни”, посочи Московски и допълни, че може да се изтегли квотата от следващата година за ползване през настоящата, ако е възможно.

Министърът коментира обаче, че това не е сериозно решение на проблема. По думите му вторият вариант за решаване на въпроса е завишаване на квотата, но темата е деликатна ,тъй като турският бранш е консервативно настроен от гледна тока на трети държави, които имат право да вземат стока и да я закарат в Европа или, където и да е, понеже нашите превозвачи успяват да дават по-добри условия”, коментира Московски.

"Браншът е силната страна при дебатите. Ако се намери начин за нормална комуникация с браншовите съюзи в Турция и тези в България, би било полезно и за нашата администрация", заяви Московски. Той посочи, че ще следи за много стриктното и справедливо разпределение на разрешителните.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички