Започват пътни ремонти за стотици милиони левове


Започват пътни ремонти за стотици милиони левове
Снимка: БГНЕС

5889

Започва сезонът на големите пътни ремонти, а с него и голямото харчене на бюджетни средства. Вече е в ход обществена поръчка на стойност 152 млн. лева за рехабилитация за 15 отсечки с обща дължина 238 километра. Тя бе обявена в началото на месеца. Средствата са по новата оперативна европрограма "Региони в растеж".

Според конкурсната документация средната прогнозна цена е около 630 000 лева на километър, пише в. "Сега". Дни преди старта на тази поръчка шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обясняваше, че за нормален ремонт и "за да пътуват хората спокойно, са нужни 300-400 хиляди лв. на километър". Изглежда, че поправката на 15-те отсечки ще струва доста по-скъпо. От АПИ имат обяснение за това - инж. Лазаров обясни, при липса на ежегодни грижи и редовни ремонти разходите за обновяване се увеличават. Парите за рехабилитация дори можели да догонят стойностите като за ново строителство, стана ясно от думите му.

В сряда правителството реши бюджетът да отпусне 120 млн. лв. - отново за подобряване на републиканските пътища. Ще се ремонтират виадукти на "Хемус" и участъци от шосета в Северна България. Според регионалния министър Лиляна Павлова се очакват поне 60 млн. лв. по-високи приходи от по-скъпите винетки и вероятно част от финансирането ще дойде от там. Миналата година правителството пак отпусна целево средства от централния бюджет - за обновяване на участъци от магистрала "Тракия" и "Хемус" в старата част с виадуктите. Тези съоръжения не бяха виждали основен ремонт десетки години и глътнаха много милиони.

Въпреки направените огромни инвестиции през последните години в ново строителство и ремонти АПИ отчете наскоро, че 30% от пътищата в България са в лошо състояние. Значителна част от бюджета на агенцията отива именно за рехабилитация на отсечки, но парите потъват основно в пълнене на дупки и все се оказват недостатъчни. Затова за обновяването на 20 000 км републиканска мрежа се разчита и на пари от еврофондовете, както и на заеми от международни банки.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички