Заради дългове на Bulgaria Air България може да бъде осъдена


Заради дългове на Bulgaria Air България може да бъде осъдена
Снимка:

5297

България е изправена пред нови неприятности с Европейската комисия – този път заради транспортния сектор. Известната нискотарифна компания Rynair може да подаде жалба срещу държавата ни заради „недопустима държавна подкрепа“ в полза на българския превозвач Bulgaia Air.

На специална пресконференция търговският директор на Rynair Дейвид О'Браян обяви, че това е краен вариант за действие. От думите му стана ясно, че нискотарифният превозвач не може да се съгласи с положението Bulgaria Air да има забавени плащания към Летище София от 30 млн. евро за 2,9 години. "Това е много нечестно и несправедливо, за нас това е недопустима държавна подкрепа", заяви Дейвид О'Браян, цитиран от Mediapool. Той допусна, че може да има обяснение на ситуацията от българските власти, но не е получил отговор и не е успял да се срещне с ресорния зам.-министър на транспорта Антон Гинев, който се извинил с отсъствие в чужбина.

След като Bulgaria Air не плаща на Летище София, как може собственикът на превозвача, който държи 40% от него, да раздаде дивиденти за 8 млн. евро, попита О'Браян. Той иска да знае и дали Bulgaria Air има задължения към летищата в Бургас и Варна. Коментар от българската компания засега няма.

Припомняме, че днес (17 май) Министерският съвет даде на концесия Летище София за 35 години. Очакваните приходи за целия период на концесията са 1.2 млрд. лева. Плащанията ще започнат с твърда начална сума, с която ще бъдат покрити дълговете на БДЖ. Според Rynair с този ход се върви на монопол – който вземе концесията, той ще вдигне цените за превозвачите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички