Затварят центъра на София заради третия лъч на метрото


Затварят центъра на София заради третия лъч на метрото
Снимка:

2366

Строителството на третия лъч на метрото, което по план ще започне през есента на тази година, ще затвори за движение на автомобили ключови участъци от центъра на София.

Къртицата, която прокопава тунела за подземната железница, ще тръгне от Малък театър „Зад канала", ще мине покрай Орлов мост, а оттам през „Патриарх Евтимий" и кръстовището на бул. „Витоша" и "Патриарх Евтимий", за да продължи до "Красно село", съобщава вестник "Труд".

Това е първият етап от третия метролъч, който по проект ще върви от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе". Предвидено е цялостното му изграждане да приключи до 2018 г.

"При театъра и на Орлов мост няма да затваряме движението, но на Попа и при НДК това е неизбежно. Ще се опитаме обаче ограниченията да са на части, за да няма големи задръствания", обясни шефът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

В момента се подготвят финалните документи, с който ще се кандидатства за 341 млн. евро от еврофондовете, с които да се финансира строежът на трасето. Прогнозната цена за третия лъч на метрото е около 400 млн. евро, ще има и държавно финансиране.

Процедурата за избор на изпълнител за първия етап "Малък театър „Зад канала" - "Красно село", отново ще стартира в началото на тази година, след като беше спряна миналата година от КЗК. Възможно е проектът да стартира през лятото, а същинското строителство на тунелите - през есента. Трасето е дълго 7 км и по него има 7 метростанции.

През април ще бъдат пуснати в експлоатация две разширения на сегашните линии на метрото в София - до летището и до Бизнеспарка.

По план до 2018 г. ще бъдат довършени третият лъч и останалите разширения на метрото.

 

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички