350 проверки на КЗП в зимните курорти за седмица


350 проверки на КЗП в зимните курорти за седмица
Снимка: Пресцентър КЗП

4282

350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата седмица. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред БНР.

През януари присъствието на КЗП на терен е много по-засилено, тъй като това е разгарът на зимния сезон и курортите вече са пълни.

„Има нещо, което е симптоматично, но може би засега се среща в по-малко случаи, отколкото в минали години – обектът се рекламира като СПА хотел или като много по-звезден, отколкото е по удостоверение за категоризация, а не е в състояние да предложи услугите, заради които хората понякога избират точно такова място за настаняване”, даде пример Маргаритов.

Той изрази предположение, че в някои от случаите е възможно хотелиерите да се надценяват, като си мислят, че ще могат в движение да откликнат на очакванията и потребностите на своите клиенти, но това няма как да стане. „Затова и законът въвежда точно определени и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива своята категоризация”, коментира председателят. „Надявам се, че поне в рамките на това, което и ние можем да направим като съдействие по отношение на потребителите, тези хотелиери ще са в състояние да компенсират своите клиенти с друг тип услуги или с някакви добри практики, които в крайна сметка няма да доведат до голямо разочарование”, добави той.

Председателят на КЗП посочи, че Комисията има все по-голяма успеваемост в случаите на предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани обекти от типа на апартаментните комплекси. При проверките през миналата седмица е установено именно такова нарушение – липса на категоризация в обект, който има около стотина апартамента, а някъде около половината са били категоризирани.

Маргаритов припомни, че проверките на Комисията в зимните курорти стартираха още през декември. Тогава бяха инспектирани обектите, в които в минали периоди са констатирани нарушения, за да се установи дати несъответствията са преодолени и търговците са привели дейността си в съответствие с изискванията на закона. Проверки са направени и на съоръженията и ски пистите преди да стартира работата им, продължават и сега. „Всичко е наред, дано така да бъде и занапред. Положени са необходимите усилия, за да може както техническата изправност на съоръженията да е факт, така и онова, което за потребителите също е не по-малко важно – правото на информация, обявяването на цените. А когато говорим, за ски пистите – също условията и степента на трудност на различните писти и участъци по тях”, каза още Маргаритов.

Проверките на КЗП в планинските курорти ще продължат до кроя на сезона. Те ще се извършват както по сигнали на потребители, така и по кампанията на контролния орган.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички