Ангелкова: Целенасочено се опитваме да привличаме туристи от Китай, Япония и Индия


Ангелкова: Целенасочено се опитваме да привличаме туристи от Китай, Япония и Индия
Снимка: БГНЕС

2418

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в откриването на Първата среща на министрите на туризма на страните от икономическата зона по "Пътя на коприната" днес в китайския град Си`ан.

Събитието се провежда в рамките на VII-та Международна среща за туризъм по "Пътя на коприната" (18-19 юни), организирана от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и Националната администрация по туризъм на Китай, съобщиха от Министерството на туризма.

"За да премахнем бариерите в рамките на икономическата зона по "Пътя на коприната" трябва да засилим обмена на туристи чрез стимулирането на креативни индустрии, разработването на тематични туристически маршрути, организирането на транснационални фестивали и др.", каза министър Ангелкова. Тя допълни, че изграждането на взаимовръзки между държавите, които попадат в този важен коридор за икономическо и културно сътрудничество е гарант за устойчивост. "Трябва да улесним взаимодействието между държавните институции, авиокомпаниите и летищата, за да можем успешно да промотираме туристическите дестинации в зоната, да увеличим туристопотока и да привлечем нови инвеститори", подчерта Николина Ангелкова. Тя акцентира и на важността на публично-частното партньорство за постигане на още по-добри резултати.

"Статистиката сочи, че през следващите петнайсет години Азия и Тихоокеанският регион ще се наложат като един от най-бързо развиващите се пазари. Насочвайки усилията си към средната класа туристи и хората в пенсионна възраст ще можем да развием целогодишен туризъм и ще стимулира местните икономики", каза още министър Ангелкова.

По думите й България полага целенасочени усилия за привличане на туристи от Китай, Япония и Индия. През 2014 г. е регистриран ръст от над 30% на китайски туристи в сравнение със същия период от 2013 г. Повече от 14 хил. китайци са посетили страната с цел туризъм през последната година и се предвижда тази възходяща тенденция да се запази.

Като член на Европейката комисия за пътувания, страната ни участва в разработването на инициативата Дестинация Европа 2020, която има за цел да наложи Стария континент като предпочитано място за туризъм чрез активен онлайн маркетинг и по-голяма ангажираност на бранша. Страната ни е и член и на оперативната група за Китай към Европейската комисия по пътувания. "Сигурна съм, че това сътрудничество между България и страните от икономическата зона по "Пътя на коприната" ще ни предложи още възможности за разгръщане на трансграничния туризъм", отбеляза в заключение българският министър.

По време на Първата среща на министрите на туризма на страните от икономическата зона бе приета Инициативата на СОТ, която обхваща три основни пункта - популяризиране на "Пътя на коприната"; облекчаване на процедурите при пътувания и стимулиране на регионалното развитие. VII-та Международна среща за туризъм по "Пътя на коприната" в Китай привлече участници от общо 32 държави, като в откриването участваха председателят на Националната администрация по туризъм на Китай Ли Дзиндзао, генералният секретар на СОТ Талеб Рифай, губернаторът на китайската провинция Шанси Циндзиен Лоу, вицепремиерът на Китай Ян Уан и др.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички