Ангелкова е против махането на всички преместваеми обекти от плажовете


Ангелкова е против махането на всички преместваеми обекти от плажовете
Снимка: БГНЕС

3034

Не подкрепям цялостното премахване на преместваемите обекти на морските плажове, това е крайна мярка и в нашия законопроект няма такова предложение. Това каза днес в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на изявленията от страната на работодателски организации, които не са съгласни с пълното премахване на обектите.

Ангелкова поясни, че в хода на междуведомственото съгласуване на законопроекта е постъпило такова предложение от Съюза на собствениците в Слънчев бряг и то основно от хотелиери, което със сигурност трябва да бъде дискутирано. До десетина дни Министерството на туризма ще организира дискусия, на която ще се обсъдят всички постъпили становища по време на общественото обсъждане.

„Това, което ние сме предложили, е да се уеднакви архитектурната визия, тоест да има типови идейни проекти и всеки, който иска да има преместваем обект, да спазва - съответно да се спазват отстоянията, да се създаде един много добър облик, така, както е направено във всички други държави, така, както го има в курортите в Испания, Франция, Португалия, навсякъде. И смятам, че това е правилният начин, отколкото да има драстично премахване на всички преместваемите обекти”, допълни Ангелкова, цитирана от "Монитор".

Министърът каза, че очакванията са между 5 и 10% ръст на туристите през зимата. Тя припомни, че през миналогодишния зимен сезон 1,4 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни. За активните летни месеци юни, юли, август и септември над 5,3 млн. чуждестранни туристи са били в България, а печалбата е 3,7 млрд. лв. Почти една четвърт – от 800 млн. лв. до 1 млрд. лв., предстои да се изчисли, са само приходите от Слънчев бряг, допълни Ангелкова.

Във връзка с исканията на хотелиери за удължаване на срока за сезонна работа на чужденци в нашите курорти министърът каза, че ще бъде направен опит, ако директивата позолява, срокът да бъде удължен от три на пет месеца. Другият вариант е да се правят две смени – април, май и юни, а след това – юли, август, септември.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички