Ангелкова: Има ръст от 85% на руските чартърни полети към Варна и Бургас


Ангелкова: Има ръст от 85% на руските чартърни полети към Варна и Бургас
Снимка: БГНЕС

4939

Общият ръст в заявените чартърни полети към летищата Варна и Бургас е 35 %. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев във връзка с резултати от летен сезон 2015 г. и мерки за подобряване на туристическия сектор.

„Действително летният сезон през 2015 г. бе труден и изпълнен с предизвикателства, но предварително начертаните апокалиптични сценарии не се сбъднаха“, обясни министър Ангелкова и отчете, че е бил регистриран спад на руския пазар.

По думите й интензивният и задълбочен диалог, който са изградили и поддържат с представители на Руската федерация, вече дават своите резултати. Министърът поясни, че след като в рамките на междуправителствено заседание на двете страни е бил подписан протокол за сътрудничество в областта на туризма, месец по-късно е получила възможността да представи България като атрактивна туристическа дестинация пред руската държавна „Дума”. Ангелкова отбеляза, че подобна възможност български министър не е получавал през последните години, предаде Фокус.

„Конкретните данни, декларирани от председателя на Асоциацията на руските туроператори г-жа Мая Ломидзе, индикират между 20 и 30% ръст на ранните записвания към страната ни, както и новозаявената акредитация на 30 нови местни туроператори за работа с пазар „България“. Общият ръст в заявените чартърни полети към летищата Варна и Бургас е 35% , като ръстът само при руските чартъри е 85%“, коментира Ангелкова.

Тя уточни, че Русия е ключов за България пазар по отношение, на който се полагат големи усилия с цел преодоляване на миналогодишния спад. Тя подчерта, че са успели да изградят прекрасна комуникация с руските си партньори.

По отношение на пазарите от Централна и Източна Европа, тя посочи, че след проведена среща очакваните разчети на туроператора са били за 35% увеличение на чартърните полети. Тя добави, че и ръстът на френските туристи е значителен.

През 2015 г. броят на реализираните нощувки от туристи от ЕС е нараснал с 428 хил., в сравнение с 2014 г., допълни Ангелкова.

„Основната причина за спада в общия брой на нощувки, реализирани от чужденци през 2015 г. е намалелият туристопоток от Русия, вследствие на международната ситуация и девалвация в стойността на рублата. Ако изключим руския пазар общият брой на реализираните нощувки от чужденци в България, без да включваме руските туристи, е нараснал с 314 хиляди през 2015 г., спрямо 2014 г“, обясни министърът.

По думите й това дава основание да се счита, че България вече постига добри резултати на редица важни пазари. „През 2015 г. броят на реализираните нощувки от туристи от ЕС е нараснал с 428 хил., в сравнение с предходната 2014 г., което е ръст от над 5%“, добави министър Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички