Ангелкова: Искаме България основно да се асоциира с културното наследство


Ангелкова: Искаме България основно да се асоциира с културното наследство
Снимка: Министерство на туризма

2312

От изключителна важност е България да започне да се асоциира основно с богатото си културно наследство. В страната ни са открити над 40 хил. артефакта, с което се нареждаме на трето място в Европа по това наследство. Тези културни паметници датират чак от тракийския, елинистичния, римския, византийския и други периоди и оказват сериозно влияние върху българската култура и начин на живот. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на дискусия в Лондон за културно-историческия туризъм, организирана от National Geographic съвместно с The Times, The Sunday Times и The Wall Street Journal в рамките на международното туристическо изложение WTM, съобщиха от Министерството на туризма.

Ангелкова обърна внимание върху единната интерактивна платформа с мобилно приложение I Love Bulgaria, която министерството разработи и която обединява всички елементи на туристическия сектор – забележителности, места за настаняване, заведения, съпътстващи услуги и пр. В нея са включени и 100-те национални туристически обекта, които се допълват с нови забележителности от регионите. Със сканиране на QR кода на всеки от тях освен информация ще се предоставя и виртуализация на 3D изображението му.

Разработили сме 8 културно-исторически дестинации. Те са публикувани на сайта на министерството и чрез тях туристите могат да получат информация за всички културни и исторически обекти в дадено направление. Това се доказа като добра работеща практика, благодарение на която броят на посетителите в тези места се увеличи значително, поясни министърът.

Тя подчерта още, че България има огромен потенциал да развива не само традиционните и масови видове туризъм като летен и зимен, но и много други специализирани услуги в сектора – културен, балнео- и СПА, уелнес, еко- и селски, планински, приключенски, ловен, голф и пр. Сред новите форми са и спортният, и кулинарният туризъм, които също привличат много посетители. По отношение на спортния туризъм министър Ангелкова допълни, че страната е в активна подготовка за зимния сезон. Очаква се голям интерес към състезанията за Световната купа по сноуборда през януари 2018 г., която ще се проведе за втори път в Банско - една от водещите ни дестинации за планински туризъм. Имаме и потенциала, и материалната база да посрещаме и други големи спортни форуми, например по художествена гимнастика, тенис, волейбол.

С кулинарния туризъм е свързан и най-новия проект на Министерството на туризма, които се реализира съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите. Той включва разработването на 12 винено-кулинарни дестинации, които обхващат цялата територия на страна. Те представят традиционни храни и напитки за дадено направление и показват близките туристически обекти. В момента те се обсъждат от браншовите организации и местната власт. Очакваме към средата на 2018 г. дестинациите да бъдат финализирани, а след това ще се дигитализират, което е и наша активна политика в цялостната реклама на страната като дестинация за четири сезона, каза още министър Ангелкова по време на дискусията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички