Ангелкова: Правим първа стъпка в посока изсветляване на туризма


Ангелкова: Правим първа стъпка в посока изсветляване на туризма
Снимка: БГНЕС

2954

Единната система за туристическа информация ще бъде първата крачка в посока изсветляване на сектора и ще бъде в ползва на самите потребители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Фокус".

„По отношение на потребителите, това е важно, защото ще знаят, че всеки лев, който са платили като туристическа такса, ще бъде внесен и е важно след това да бъдат инвестирани обратно в туризма, за да се развива продуктът“, допълни министър Ангелкова.

Тя уточни, че от бранша всички, особено високият клас хотели, подкрепят изцяло законопроекта. „В крайна сметка те и в момента ползват такъв софтуер. Надявам се и средният клас да разберат, че това е стъпката в правилната посока, за да можем да имаме реални данни и статистика. Само така можем да планираме и инвестиции в други сектори, защото туризмът е хоризонтална политика и без помощта на всички останали секторни министерства трудно бихме могли да имаме един цялостен и завършен туристически продукт“, каза още министърът.

По думите ѝ в момента се разработват критериите за въвеждането на нов етикет за качество в туризма, за да може от следващата година той да започне да функционира. Той ще засяга материалната база, продуктите, но и кадрите в туризма.

"Създаването на общ туристически продукт на страните от Балканите и на страните в Дунавския регион са бъдещето за развитието на сектора и привличане на туристи от далечни страни", коментира още Ангелкова.

Самият бранш и туроператорите вече разработват такива общи маршрути. „Не всички страни от Балканския регион са членки на Европейския съюз и не могат пълноценно, както нас, да се възползват от всички инструменти, които ЕС предлага, каквато е Дунавската стратегия. Има огромен интерес от балканските страни за стартиране и обсъждане на възможностите за общ балкански продукт“, коментира министърът на туризма.

Според нея обединените усилия ще помогнат за привличане на туристи от далечни пазари като Китай, Индия, Япония и Южна Корея, тъй като туристите от тези държава идват, за да посетят повече от едно място.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички