Ангелкова: Толкова гърци идват в България, колкото българи ходят в Гърция


Ангелкова: Толкова гърци идват в България, колкото българи ходят в Гърция
Снимка: БГНЕС

4027

Според официалната статистика почти толкова гърци идват в България, колкото българи посещават Гърция. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът коментира ситуацията в южната ни съседка след проливните дъждове и наводнения там. "Изключително неприятна ситуация. Министерство на външните работи, особено нашето генерално консулство в Солун следят в детайли всичко, което се случва и са на разположение на всеки един български гражданин, който се обръща към тях за съдействие. Чух, че ситуацията започва да се нормализира и се надявам това да се случи бързо, за да се върнат хората към обичайния си ритъм. Все още нямаме конкретни данни - дали има откази от резервации и как това ще се отрази като цяло на българите, които са решили да прекарат своята ваканция в Гърция и къде може би ще се пренасочат. До няколко дни ще имаме анализи и информация по отношение на това", заяви министър Ангелкова пред Bulgaria on Air.

По думите ѝ всяка година си говорим за сравнението България - Гърция, което според нея не е правилно, тъй като няма как да се сравняват ябълки и круши.

"Със сигурност мога да кажа обаче, че на база на официалната статистика почти толкова гърци идват в България, колкото българи посещават Гърция. Имайки предвид и това, че Гърция има сравнително доста пъти повече плажно крайбрежие, което е 15 000 км, докато в България то е 400 км. За миналата година само за периода юни-септември около 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. Виждате, че разликата е изключително малка", коментира Ангелкова.

Тя отбеляза, че за първите 5 месеца на 2017 г. 370 000 гърци са посетили България и поставят Гърция на първо място по посещения на чуждестранните туристи. Около 490 000 българи към момента са посетили Гърция, което ни класира на второ място в тяхната статистика.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички