Борисов нареди спиране на решението за строежи в Силистар


Борисов нареди спиране на решението за строежи в Силистар
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3508

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да спре изпълнението на решението на Общинския съвет в Царево. С него бе одобрен подробен устройствен план за парцел от 22 хил. кв. метра в местността Силистар, съобщават от правителствената пресслужба.

От там пишат още, че ще се преценяват възможностите за сезиране на съда и на Окръжната прокуратура в Бургас.

По-рано днес от Регионалната инспекция по околната среда съобщиха, че направената от тях проверка е показала, че решението на общинския съвет противоречи на Закона за устройство на територията, защото на приетия план не са направени Оценка за въздействието върху околната среда и на степента на възможно замърсяване.

Днешното разпореждане е втора намеса на премиера Борисов по въпроса, след като още в деня на заседанието на съвета в Царево той нареди на кмета Георги Лапчев да не изпълнява решението, докато обществеността не бъде убедена в правотата му. Тогава от БСП подсказаха на премиера, че областният управител има правомощията да спре решението и да го върне за прегласуване.

Информацията за застрояването на Силистар първо бе публикувана от сайта "Биволъ". По-късно кметът на Царево заяви, че това било "фалшива новина".

"Става въпрос за един имот, който е на повече от половин километър от плажа. Изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи – защото той е там на практика, но на документи го няма“, обясни Георги Лапчев.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички