Българите предпочитат да празнуват Нова година в страната


Българите предпочитат да празнуват Нова година в страната
Снимка: Thinkstock

2997

Най-много нашенци ще изберат България за отбелязване на Нова година, като най-търсени за празника са зимните курорти. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„В основната си част българите ще празнуват Нова година в България. Това е характерно не само за българите, но и за почти всички европейски страни. Над 260 000 ще бъдат българите, които по Нова година ще бъдат на различни места в страната”, поясни експертът пред БГНЕС.

От друга страна в периода 15 декември 2015 г.- 6 януари 2016 г. около 240 000 българи ще бъдат в чужбина. Някои от тях свързват пътуването в чужбина с Нова година. Най-голям ще бъде делът на нашенците, които ще отидат при близки роднини и приятели, независимо дали става въпрос за страната или чужбина. Голям ще бъде и делът на тези, които ползват балнео и СПА услуги, ски и сноуборд, когато има сняг, както и културен туризъм.

Планинските курорти ще бъдат най-предпочитани за прекарване на Новогодишния празник. Около 110 000 чужденци пък се очаква да празнуват края на годината в България.

В последния момент може да си намерим свободни места, ако сме готови за риск. Кувертите за най-добрите места, обаче се изчерпват още в средата на ноември. Тези, които не носят отговорност за деца или възрастни могат да се пробват да намерят нещо в последния момент.

Има различни празнични пакети, които са свързани с курортите, които предлагат балнео, СПА и уелнес услуги. Именно те са най-търсени заради топлите минерални води и свързани с традиционни, а и нетрадиционни услуги, като египетски и тайландски масажи. Има и оферти за различни културни обекти в частта етнография, кулинария, спортни и екстремни преживявания.

Вилата по Нова година обикновено ще ни излезе между 450 лв. и 700 лв. - за ползване от 15 до 25 души. При хотели най-търсени пък са 3-дневните пакети със средна цена на човек от 350 лв.

От всички места за празнуване, оказва се, че най-евтино ни излиза вкъщи. „Не става дума само за цена, а за създаване на приятна и близка атмосфера. Отделно на ръка има тенденция за повтаряне на пътуванията от предходни години, като над 40 % от пътуванията ще се повторят. Вече дори и българинът да излиза извън дома си, е създал здрава и дори консервативна представа по отношение на пътуванията си. Той си избира места, където вече е бил, с познати хора - в малки семейни хотели, вили или къщи за гости. Практиката от тази година да се запазват места за следващата година става нещо обичайно и за нас”, поясни Румен Драганов.

Българите, които ще изберат чужбина за празника ще се насочат към близките дестинации - Гърция, Турция, около 6000 българи ще бъдат в Сърбия, около 3000 ще са в Македония. Много българи ще изберат и западноевропейските страни, като Испания, Германия и Италия. Средната цена на едно такова пътуване е около 780 лв.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички