Българските туроператори ще загубят до 100 млн. евро заради ситуацията в Турция


Българските туроператори ще загубят до 100 млн. евро заради ситуацията в Турция
Снимка: Pixabay

3287

Неуспешният опит за преврат в Турция, последвалите масови арести и нестабилността ще ударят сериозно туризма в страната. Българските туроператори вече предлагат алтернативни дестинации на летовниците, насочили се първоначално към югоизточната ни съседка. Това съобщи Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план", обяви Байков пред "Труд".

По думите му, след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Не така стоят нещата обаче с индивидуалните почивки, които са с друг статус.

При тях форсмажорните обстоятелства не задължават оператора да връща пари и в тези случаи ще се търсят други варианти, като заместване на екскурзиите с други дестинации. Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция в замяна, на първо място Гърция, съседни балкански страни, Испания, Италия и други.

650 000 българи са посетили Турция през 2015 г., като преди опита за военен преврат в Анкара и Истанбул разчетите в сектора били за подобна цифра и през 2016 година. Въпреки че все още не са смятали данните от туроператорските фирми за първото полугодие на 2016 година, от АБТТА пресмятат, че едва 30-35% от потенциалните 650 000 родни туристи са изкарали почивка в Турция от началото на годината. Според Байков летният сезон в Турция ще завърши катастрофално като цяло и много от българите ще продължават да се отказват от пътуванията си до там.

На въпрос какво ще стане с парите на тези родни туристи, които са договорили почивки в южната ни съседка без участието на туроператор, по интернет или чрез директни връзки с хотели, Байков коментира, че “всеки случай е индивидуален и с различни условия”, но посъветва туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени. По думите му и българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички