Кои са най-честите нарушения на хотелиерите? КЗП отговаря


Кои са най-честите нарушения на хотелиерите? КЗП отговаря
Снимка: iStock

3637

Кои са най-честите законови нарушения в сферата на туризма? Комисията за защита на потребителите (КЗП) обобщава след направени над 6300 инспекции през 2022 година:

Най-често се случва предоставяне на невярна и следователно подвеждаща информация, чрез поставени рекламни надписи на фасадата на сградата, чрез рекламни материали, поставени на рецепцията /брошури, визитни картички и др./ и/или на интернет сайт относно:

- вида на туристическия обект, като търговецът представя обекта като "хотел", а всъщност притежава удостоверение за категоризация за "семеен хотел" или "самостоятелни стаи";

- утвърдената категория на туристическия обект, като търговецът посочва, че е "три звезди", а всъщност притежава удостоверение за категоризация за обект с определена категория "две звезди";

- капацитетът на обекта, като търговецът посочва, че разполага с 40 места, а всъщност в удостоверението е определен капацитет 20 легла;

- информация за СПА център към мястото за настаняване, а всъщност не е наличен сертифициран туристически обект.

Съставените актове за установяване на административни нарушения през изминалата година са 434 броя. Инспекторите на КЗП проверяват дали лицето предоставя туристически услуги в категоризиран или регистриран туристически обект или в обект, на който е издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране. При извършено нарушение се налага принудителна административна мярка "временно затваряне на туристически обект" и санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. Не подлежат на категоризиране по Закона за туризма ловните бази по Закона за лова и опазване на дивеча: ловна резиденция, ловен дом, ловна хижа и ловен заслон.

Глоби, свързани с туристическия бранш и туризма

СНИМКА: iStock

1. От 500 до 1000 лв., ако в близост до входа на туристическия обект не е поставена информация на български и английски език за фирмата, седалището и адреса на управление на търговеца, както и имената на управителя на обекта с телефон за контакт.

2. От 500 до 1000 лв. ако липсва коректна табела с категорията на заведението.

3. От 1000 до 3000 лв. ако удостверението за категоризация не е на видно място.

4. От 500 до 2000 лв. ако цените не са обявени в левове, а при необходимост и в друга валута.

5. Сред задълженията на инспекторите е да установяват дали лицата, извършващи хотелиерство, сключват договори само с регистрирани туроператори и туристически агенти, с ресторантьори, извършващи дейност в категоризирани туристически обекти и с лицензирани превозвачи. Налаганата санкция е в размер на 3000 лв.

6. За туристическите обекти, за които има издадено удостоверение за утвърдена категория, се преминава към проверка дали лицето предоставя туристически услуги в туристически обект, който отговаря на изискванията за определената му категория, съгласно наредбата към Закона за туризма. Санкцията е в размер от 1000 до 3000 лв.

ОЩЕ: Рим глобява туристите с до 400 евро, ако седят на Испанските стълби

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички