Между 1,6 и 1,9 млн. българи ще почиват на родното Черноморие


Между 1,6 и 1,9 млн. българи ще почиват на родното Черноморие
Снимка: БГНЕС

2993

По Българското Черноморие ще почиват между 1,6 млн. и 1,9 млн. българи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти.

Около 44% от българите планират да почиват това лятo. По отношение на българското Черноморие очакваме и това лято да има около 1 млн. и 600 хил. българи до към 1 млн. и 900 хил. Миналата година бяха 1 млн. и 600 хил. Очакваме може би същите числа или с 5-6% отгоре, заяви министърът.

По отношение на липсата на кадри, Ангелкова заяви, че този въпрос е изключително сериозен. "Не можем да го решим нито за едно лято, нито за следващото. Включително и вчера имахме дискусия на тема образование и труд, не само в сектор "Тирузъм", защото предизвикателството по отношение на липсата на квалифицирана работна ръка е във всички сфери на икономиката на българския живот. Това, което успяхме да направим в сектор "Туризъм" за трите години, откакто Министерството съществува, е да създадем Съвет за кадрите към министъра на туризма, който да обсъжда специфичните проблеми на сектора. На първо четене това, което беше поискано от бранша и вече е факт, е свързано с възможността за наемане на работници от трети страни. Това е краткосрочна мярка, но тя подпомага решаването на наболелите проблеми и липсата на работна ръка. Това лято със сигурност ще има наети сезонни работници от Украйна, Молдова, Беларус, има и от Азия, но значително по-малко като бройка", заяви Ангелкова, цитирана от "Фокус".

Според нея дългосрочният проблем е свързан с реалното планиране на бизнеса и от това какво се залага в учебния процес.

"Изключително важно е как работодателите определят условията на труд, които предлагат на съответните работници и служители и заплащането. Ние сме в свободна пазарна икономика и няма как държавата по какъвто и да е начин да задължи който и да е работодател, извън това, което има като закон като минимална работна заплата, да определя други условия. Разчитаме на разумен диалог както между работодателите, така и между работниците, за да се намери балансът и да се задържат квалифицираните кадри", заяви министърът. По думите й именно затова заедно с министърът на образованието Красимир Вълчев са в непрекъснат контакт, за да могат да намерят междинна форма по отношение на учебните стажове.

"Тези ученици, които имат желание да практикуват повече през лятото, не само задължителните две седмици, да имат възможност да го направят. Това от своя страна ще даде стимул на младите", допълни министърът. На въпрос дали са намерили междинна формула за шума с вицепремиера Валери Симеонов, Ангелкова заяви, че тече обсъждане на закона в отделните комисии. "Това, което ние сме направили като предложение по законопроекта, е националните курорти да бъдат извадени от закона за шума и да бъдат урегулирани в специална наредба. Във всеки един национален курорт по преценка на кмета в едно с брашна да определи, ако има такъв интерес от страна на обществото, дали даден курорт трябва да бъде разделен на зона за отдих и забавления", заяви министърът на туризма. По думите й само така ще се отговори на всички, които имат намерение да избират страната ни като предпочитана дестинация.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички