Три нови 5-звездни хотела ще бъдат открити на Черноморието до 2020 г.


Три нови 5-звездни хотела ще бъдат открити на Черноморието до 2020 г.
Снимка: Министерство на туризма

6255

Министерството на туризма ще продължи да прави интензивни проверки през активния сезон съвместно с компетентните органи и местната власт, за да се гарантира качествен продукт в туризма. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе среща с местната власт и контролните институции за подготовката на активния летен сезон, съобщиха от МТ.

В дискусията участва кметът на община Бургас Димитър Николов. В нея се включиха също кметове от Бургаска област, директорът на областната дирекция на МВР– Бургас ст. комисар Калоян Калоянов и др.

Министърът припомни, че през 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи само за периода юни-септември бяха над 5,3 млн. Това е близо 6% ръст спрямо рекордната дотогава 2016-а. При очакван ръст от 5% за чуждестранните посещения през новия сезон, се очаква тези резултати да бъдат надградени за поредна година. Постиженията на област Бургас са също много добри. През лято 2017 в местата за настаняване с поне 10 легла тук са пренощували над 1,4 млн. туристи – повече от 4% ръст спрямо лято 2016-а, и са реализирани общо над 8,8 млн. нощувки.

Ангелкова открои тенденцията, че у нас все повече се търсят 4- и 5-звездни хотели, чиито резервации се запълват най-бързо, и върху този факт големите световни хотелски вериги обръщат все по-сериозно внимание. Световни хотелски вериги имат интерес към България и Черноморието. До 2020 г. се очаква да бъдат открити три нови 5-звездни хотела по Черноморието. С общи усилия ще продължим да привличаме още международни инвестиции, подчерта Ангелкова и приведе пример с нискотарифния авиопревозвач Ryanair, който прави полети до Бургас. Летището в Сарафово очаква да надхвърли 3 млн. пътници, което би било рекорд, беше съобщено по време на дискусията.

По отношение на контрола по стопанисването на морските плажове ще следим изключително стриктно как се спазват договорите за наеми и концесии и дали е гарантирано водното спасяване, почистването и другите дейности по ивиците, заяви Николина Ангелкова. Ще се следи прецизно при поставянето на преместваеми търговски и други обекти да се спазва одобрената за разполагането им схема. Проверки ще има и на неохраняемите плажове, категорична бе министърът. Тази година техният брой е намален в сравнение с миналата. Засилени проверки министерството ще прави заедно с КЗП за местата за настаняване и хранене, за да се гарантира качеството на туристическия продукт.

Що се отнася до най-големия ни черноморски курорт – Слънчев бряг, Ангелкова съобщи, че търговията с щендери на открито е забранена по алеята на територията на едноименното акционерно дружество. Концесионерът на северния плаж в курорта премахна нерегламентираните преместваеми обекти, които не отговаряха на одобрената схема. След като се разчисти плажът обаче, се установи, че има 290 павилиончета на територията на частни хотели в частни имоти.

На срещата с контролните органи директорът на областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов съобщи, че подготовката за новия сезон е започнала още в края на лято 2017-а. Ще имаме командировани общо 760 полицаи, като в района на Несебър те ще са най-много, каза той. Служителите на реда започват работа от 1 юни, а само в Царево - от 1 юли. Те ще си партнират с полицаи от Чехия и Полша. В помощ на униформените ще има и 24 преводачи в Несебър, ще дежурят и вело- и мотопатрули. Регистрирахме 50 процента спад на кражбите, надяваме се този сезон да е още по-успешен и спокоен, обобщи старши комисар Калоянов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички