МТ за предполагаемата корупция около обществена поръчка: Било е техническа грешка


МТ за предполагаемата корупция около обществена поръчка: Било е техническа грешка
Снимка: Thinkstock

1746

След като по-рано днес БГНЕС излезе с твърдения за разкрита корупционна схема в Министерство на туризма, от ведомството изпратиха пояснение във връзка със случая.

"Комисията за разглеждане и оценяване на офертите на участниците в откритата процедура с предмет „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари“ е допуснала техническа грешка при разглеждането на документите на кандидатите. В резултат документите на една от фирмите-участници в процедурата не са били разгледани и оценени в процеса на работата на комисията, а вместо тях комисията е вписала оценка на друг кандидат, за когото са били констатирани нарушения.

Във вчерашното заседание на комисията (провело се на 21 юли 2015 г.) се установи въпросният пропуск, като Комисията продължи работата си, позовавайки се на член 36а от Закона за обществените поръчки.

Комисията писмено ще протоколира резултатите от вчерашното си заседание и ще ги внесе пред възложителя, за да бъдат дадат писмени указания за отстраняване на допуснатата техническа грешка", завършва позицията на МТ.

Опит за фалшификация - така БГНЕС определя в свой материал ситуацията около обществена поръчка, организирана от Министерството на туризма.

Обществената поръчка е за "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари". Прогнозна стойност й е до 753 000 лв. без ДДС като включва 4 дейности - проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на нови генериращи пазара - Австрия, Израел, Италия, Китай. Поръчката е открита през март от Министерството на туризма и вчера (21 юли) бяха отворени ценовите оферти за 7-те участника допуснати до този етап. Тогава става и скандал.

Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни, пише агенцията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички