Новите европейски правила дават повече права на туристите


Новите европейски правила дават повече права на туристите
Снимка: Getty Images / Guliver

2930

Много от оплакванията на туристите са по-скоро свързани не със самото организиране на пакетната почивка, а с условията в хотела, в който са отседнали, или със забавяне при самото пътуване. Това каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център, пред bTV.

„Хората твърдят, че хотелът не отговаря на категорията, че е било мръсно или че стаите са били малки”, каза Арсенов.

Ако не сте доволни от почивката, имате 2 години да се оплачете.

„Българите не знаят как да се оплакват, не четат закона и не защитават интересите си”, каза Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма. „Докато англичаните и германците например завеждат оплакване, изискват документи от хотела, той – разбира се, ги няма и си вземат парите обратно”, допълни той.

Ако стягате куфарите си за морето у нас или в чужбина, трябва да знаете, че от началото на този месец влязоха в сила нови европейски правила за туристите. Вече можем да се откажем от почивката си, без да губим пари, може дори да поискаме намаляване на цената или да си поискаме парите обратно. По-защитени сме и при фалит на компанията – било то самолетна или туроператорска.

„Досега пакетните почивки бяха ограничени. Сега се разширяват правилата кое се счита за пакет, например не само предварителен пакет, но и такъв, който сме си направили и на място, тоест по инициатива на самия потребител”, обясни Игнат Арсенов.

Промяна в цената може да се прави само до 20 дни преди старта на почивката и трябва задължително да е предвидено в договора. Ако го няма предвидено, не може да го правят. Ако поскъпването е над 8%, можем да се откажем от пътуването и да си получим всички пари обратно, подчерта Арсенов.

Така например, ако сме резервирали почивка до Япония за 1700 евро и след промяната цената става 1850 евро, можем да анулираме почивката.

Ако изригне вулкан, има атентат или епидемия от някаква болест, също можем да се откажем от пътуването.

Същото важи и при лоши метеорологични условия, както наскоро имаше наводнения в Гърция, ако почивката е пакетна, туристът може да се откаже да заминава и да си иска парите обратно.

У нас туристическите агенции са 3390.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички