Само 1/5 от завършилите "Туризъм" работят по специалността


Само 1/5 от завършилите "Туризъм" работят по специалността
Снимка: БГНЕС

4778

Само 20 на сто от завършилите висше образование "Туризъм" намират работа по специалността, каза министърът на образованието Меглена Кунева. Тя разговаря с браншови организации в сектора по въпроса какво трябва да съдържа учебната програма в университетите:

"Министерството не е това, което ще определи на университетите как да изглежда програмата им, има академична автономия, но аз смятам, че ние, като общество, трябва да се вслушваме в гласа на хората, които са конкретно ангажирани, от една страна, министерството с качеството на висшето образование, от друга страна, с потребителите на тези кадри. Другото е, твърдият ангажимент от страна на туристическия бранш, който трябва да поеме практиката", заяви Кунева, цитирана от БНР.

Браншовите организации са на мнение, че практиката трябва да е между два и шест месеца за професионалните училища, но малко туристически обекти се ангажират с това. Според Людмила Ненкова, заместник-председател на Българската хотелска и ресторантска асоциация, най-голям е проблемът с кадрите.

"И то на всички равнища. Като започнете от изпълнителски кадри, средно управленско ниво и висше управленско ниво, независимо от огромния брой учебни заведения. Значи нещо куца в самите образователни програми, от една страна, и във взаимодействието с бранша", допълни тя.

От асоциацията са се ангажирали да се реши проблемът със стажовете, а от министерството да се преразгледат учебните програми.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички