Сдружението на заведенията в България: Българските институции влошават бизнес средата по Черноморието


Сдружението на заведенията в България: Българските институции влошават бизнес средата по Черноморието
Снимка:

3231

След като преди дни Съюзът на собствениците – Слънчев Бряг изразиха неодобрението си относно начина на провеждане на проверки на търговските обекти по българското Черноморие, сега и членовете на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изрази своето мнение по върпоса със зачестилите проверки на българските черноморски курорти.

На фона на множеството проблеми, които стоят пред туристическия сектор, обусловени както от геополитическата среда (най-вече пренасочването на туристическия поток от Турция към България), така и от липсата на достатъчно кадри с необходимите умения и опит, вместо да подпомогнат туристическия сектор, със своите действия българските институции допълнително влошават бизнес средата, заявяват членовете на СЗБ в официално писмо до медиите.

Според тях активно афишираните мерки за сигурност практически липсват, а широко прокламираното засилено полицейско присъствие (вкл. за пропускателни пунктове) е медиен балон, чийто единствен ефект е резкият отлив на туристи.

„Вместо да коригира откровено неадекватното си поведение, държавата вкара в действие целия си арсенал от механизми за институционален натиск върху бизнеса, който ежедневно е подложен на проверки от всякакво естество. В резултат на това, принципно недостигащият персонал е принуден, вместо да съсредоточи усилията си към качественото и своевременно обслужване на клиентите, да ангажира вниманието и времето си с „обслужване“ на контрольори. От друга страна, непрекъснатото присъствие на контролни органи в заведенията създава у клиентите усещане за наличието на нередности и вреди на общия имидж на търговските обекти, а това води до допълнителен спад на оборотите.“, обясняват членовете на сдружението.

Представителите на туристическия бизнес не се противопоставят на правото на държавата да упражнява контрол върху стопанската дейност, но припомнят, че прекомерният контрол понякога е точно толкова вреден, колкото и липсата на контрол.

„Представителите на туристическия бизнес отдавна са престанали да очакват подкрепа от страна на институциите за развитието на качествена и с устойчив ръст туристическа услуга. Очакваме, обаче, ако не помагат, институциите поне да не пречат на осъществяването на стопанската дейност.“, допълват собствениците на заведения по Черноморието. Те имат конкретни искания към институциите, с които се цели туристическия сезон да продължи нормалния си ход. Исканията им са за „Прекратяване на прекомерният административен натиск и проверките на контролните органи да бъдат ограничени до обичайната им (в неактивния сезон) степен на активност“ и „Представяната публична информация относно мерките за сигурност да отразява обективната ситуация, а не да създават впечатление за „полувоенно положение“, което отблъсква туристите и, най-важното – не отговаря на реалността.“

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички