Тази година очакваме с 5% повече румънски туристи


Тази година очакваме с 5% повече румънски туристи
Снимка: БГНЕС

3176

53 млрд. долара са загубите за световния туризъм в резултат от терористичните атаки. Тези изчисления, направени от Американския съвет по международните въпроси, бяха обявени от българския министър на туризма Николина Ангелкова в Русе. Тя участва заедно с еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу и румънският вицепремиер Василе Дънку в международна конференция на тема „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион”, предаде БГНЕС.

Ангелкова коментира, че България взема всички превантивни мерки, за да осигури безопасността на туристите у нас. „Имаме изключително добра координация с МВР, приехме на заседание на правителството измененията в Закона за туризма за въвеждане на единната система за туристическа информация и създаване на пряка връзка в реално време между регистрите на Министерството на туризма, хотелите, НАП, МВР, общините. Така че в момента, в който се настани турист, автоматично съответно това да се вижда в системите на тези институции. Допълнително ние правим редовни координиращи срещи с всички посланици. Извън всички други мерки, МВР участва на абсолютно всички инициативи, както на световно, така и на ниво ЕС, по отношение на координацията в борбата с тероризма“, заяви министърът на туризма.

От своя страна Корина Крецу припомни, че сигурността е заложена в Дунавската стратегия още от самото ѝ начало, но сега акцентът е засилен заради заплахата от тероризъм. „Целта е да се повиши трансграничното сътрудничество и по отношение на контрола на документи, консулските услуги, както и борбата срещу корупцията“, каза Крецу.

Николина Ангелкова съобщи още, че се очаква ръст от 4-5% от румънски туристи през тази година. „Румъния бе първи целеви пазар за нас за миналата година. Около 980 000 румънци посетиха България през 2015 г. Тази година имаме предвиждания и очаквания над 1 млн.румънци да дойдат у нас, като за лятото техният процент е значително по-голям, отколкото през останалия период от годината“, каза тя.

Министърът на туризма коментира и ситуацията с избора на туристическо лого на България.  „Нов конкурс няма да има. В момента сме финализирали предложенията, които направи широкото жури, и в рамките на няколко дни ще обявим публично как продължаваме със следващата фаза по отношение на избора на ново лого, така че да имаме избрано такова в съвсем скоро време“, каза Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички