Василева за Банско: Стига спорове и емоции, време е за решения


Василева за Банско: Стига спорове и емоции, време е за решения
Снимка: БГНЕС

2958

Стига вече спорове и емоции, време е за решения. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на среща за управлението на ски зоната в Банско.

На срещата присъстват всички заинтересовани страни, като целта ще бъде да се намери консенсусно решение по въпросите. Освен НПО-та и природозащитници, присъстват и министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Банско Георги Икономов, председатели на ресорни парламентарни комисии, както и представители на концесионера.

Василева подчерта, че изричната воля на правителството и указанията на премиера са да се проведе дебат с цел постигане на консенсус по спорните въпроси за ски зоната в Банско. Тя припомни, че на 19 февруари беше проведено заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет, по време на което беше подкрепено предложението за пристъпване към изменение на концесионния договор с цел прецизиране и привеждане към текущото законодателство.

„След провеждането на заседанието беше взето решение да не се пристъпва към последващо действие преди да се вземе консенсус. Това е желанието ни - да се постигне консенсус по тема, която генерира спорове и емоции. Стига вече спорове и емоции - време е за решения”, призова екоминистърът.

Василева увери от гледна точка на правителството и МОСВ за стриктното съблюдаване на законодателството, което да гарантира опазването на околната среда, имайки предвид, че става дума за Национален парк „Пирин”.

„Днешният ден е важен, защото ще дебатираме за първи път. Целта на днешната среща е постигане на консенсус, защото е крайно време да постигнем яснота за развитието и управлението на ски зоната в Банско”, подчерта още министърът на околната среда и водите.

"Важно е да се намери решение за Банско. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за икономиката на страната ни. Приходите само за миналата година от декември 2014 до март 2015 г. са около 1 млрд. лева. 1 млн. и 200 хиляди са чуждите туристи, 500 хиляди от тях са преминали през Банско", коментира от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички