Калфин плаши с оставка, ако пенсионната реформа не бъде приета


Калфин плаши с оставка, ако пенсионната реформа не бъде приета
Снимка: БГНЕС

1951

Ако пенсионната реформа бъде отхвърлена, не виждам с какво мога да съм полезен в кабинета. Това заявява в интервю за вестник "24 часа" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

След ТЕЛК, втора комисия, в НОИ, ще решава дали да има пенсия за инвалиди, категоризирани като хора с възможност да работят, въпреки увреждането си. Вместо към тях, парите ще се насочват, като стимул, към фирми, които ще наемат хора с увреждания, заявява социалният министър. На въпрос дали работещите хора с увреждания ще бъдат ли лишавани от инвалидна пенсия, за да има повече пари за останалите, които не могат да работят, Калфин казва: "Това е идеята. Освен това ще се даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. Възможно е вместо сумата да се явява пряко подпомагане, да бъде насочена към насърчаване на работодателя да назначи човек с увреждания. Това не изключва, разбира се, плащанията за асистенти, помощни средства и пр."

Попитан дали АБВ ще изтъргува подкрепата за промените в конституцията срещу тази на реформаторите за пенсионната реформа, Калфин отговаря: "Не. Аз много се изненадах, защото Радан Кънев е разумен човек. Подобно поведение компрометира абсолютно и реформите, и законодателния процес. Въпросът не е да се върши търговия на някакви гласове, защото става въпрос за промени, от които има нужда и в които трябва да се опиташ да убедиш добронамерените си партньори".

Според вицепремиера АБВ не нарушава споразумението за управление. "То дава автономност на парламентарната група. И тя очевидно не е убедена в предлаганите промени. Съдебната реформа трябва да се направи, тя е задължителна, но не може да се сведе до смяна на персонала във ВСС. Колегите смятат, че ако до това се сведе съдебната реформа, то само компрометира идеята за такава реформа".

Калфин отхвърля твърденията, че с недоволството си от съдебната реформа АБВ е за запазване на съществуващото статукво. Той припомни, че те са внесли алтернативен проект. "Проблемът е, че от Реформаторския блок не искат и дума да приемат от това, което ние предлагаме", уточнява вицепремиерът.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички