Предложение: Хората с увреждания да нямат инвалидна пенсия, ако могат да работят


Предложение: Хората с увреждания да нямат инвалидна пенсия, ако могат да работят
Снимка: iStock/Guliver

4263

Хората с увреждания, чиято експертиза на работоспособността им позволява да се трудят поне 6 часа на ден, да нямат право на инвалидна пенсия. Ако увреждането позволява на човек да работи между 3 и 6 часа, той да получава половината от инвалидната пенсия. Ако напълно е загубил трудоспособността си заради увреждането и не може да работи изобщо, тогава да има право на пълната пенсия от НОИ. Ако не може да упражнява трайно професията си, човекът също да получава пълната пенсия и да бъде преквалифициран. Това са част от предложенията на четири от общо петте национално представителни работодателски организации за концепцията за реформиране на ТЕЛК.

Тя трябва да е готова до края на октомври. След това ще се обсъжда и тепърва ще се пишат законовите промени. Това означава, че реални промени може да има най-рано през 2019 г. Това обаче също така е второто правителство на ГЕРБ, което обещава реформата.

Идеите, обявявани досега от управляващите, предвиждат да има две експертизи - медицинска и на трудоспособността, като втората ще определя какво може да работи човек с увреждането си. Има и идея целият процес да мине към НОИ, за да има по-голям контрол, но това не е записано в управленската програма на кабинета, пише "Сега".

Работодателските организации искат НОИ да доплаща на хората, които няма да могат да работят на пълен работен ден, сумата до пълната им заплата от преди увреждането, а работдателят - да плаща за реалното работно време. Другото предложение е да се въведе оценка на вид и степен на функционалните увреждания, които са извън типичните за възрастта промени.

"Оценката да се прави въз основа на медицинска документация по съответния проблем, проследена в динамика - 3 години назад, която да се изисква от посочения от лицето лекуващ лекар/болница по служебен път, а не по последна епикриза и/или консултации от различни специалисти - 1 месец преди явяване за експертиза", предлага бизнесът. Също и въвеждане на Международната класификация на човешката функционалност, уврежданията и здравето, която казва какво може и какво не може човек да работи с конкретното увреждане. Това предвижда и кабинетът.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички