Работодатели не осигуряват подходящи условия на труд в жегите


Работодатели не осигуряват подходящи условия на труд в жегите
Снимка: Thinkstock/Guliver

3478

Работа при прекалено високи температури е сред честите нарушения, установени от Главна инспекция по труда (ГИТ) от последната седмица на юни досега. За такова нарушение са подадени 20 сигнала, почти всички - за работа в закрити помещения, съобщават от институцията.

Според Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места температурата в офисите през лятото трябва да бъде между 18 и 25 градуса, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Най-много сигнали - 8, са подали работещи в предприятия за производство на облекло. При проверките обаче е установено, че само 3 от тях са основателни, т.е. температурата е била над допустимите граници. От всички 20 сигнала основателни са били 11. Сигналите са както за високи температури в помещенията, така и за липса на възможност за проветряване и неосигурени разхладителни напитки и вода.

Според ГИТ в последните години работодателите като цяло се съобразяват с високите температури. Най-често като превенция те се възползват от възможността да въведат подходяща организация на работния процес, така че да се почива по-често и да не се полага труд в най-горещите часове от деня. Осигуряват се и достатъчно разхладителни напитки, особено в строителството. Все още обаче има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито.

По време на проверките за работа при високи температури са установени 33 нарушения, свързани с неосигурени оптимални стойности на параметрите на микроклимата при работа на закрито - температура, влажност, скорост на въздуха, както и липса на мерки за минимизиране на рисковете при работа на открито при неблагоприятни климатични условия. Най-често става въпрос за липса на данни от актуални измервания на параметрите на микроклимата. Често се установява, че има осигурени технически средства за разхлаждане, които обаче не са проектирани съобразно пространствата, които охлаждат, или към момента на проверката не работят. В по-малките предприятия рядко се осигуряват вода и разхладителни напитки.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия – висока температура, вятър, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички