Социалното министерство намалява още един срок за новите пенсионери


Социалното министерство намалява още един срок за новите пенсионери
Снимка: Gettyimages

5339

Новите пенсионери ще имат двойно по-кратък срок, в който да направят изрядни документите си за отпускане на пенсия пред Националния осигурителен институт. Ако подаденото заявление за пенсия е с липсващи документи или с нередности в тях, то хората ще имат един месец вместо сегашните два, за да отстранят пропуските. За отпускане на пенсиите по международни договори срокът остава два месеца.

Тези изменения в наредбата предлагат от социалното министерство, като не се посочват мотиви за по-краткия срок. От началото на година е намален и срокът от три месеца на един месец, в който хората могат да обжалват размера на отпуснатата им от НОИ пенсия, пише в. "Сега".

Измененията в наредбата отразяват пенсионната реформа в Кодекса за социално осигуряване от лятото на миналата година. Разписват се необходимите стаж и възраст за излизане в пенсия по години - за всички категории труд и за служителите в сектор "Сигурност". От януари тази година например жените се пенсионират на 60 години и 10 месеца с 35 години и 2 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 10 месеца с 38 години и 2 месеца осигуряване. За военни и полицаи възрастта е 52 г. и 10 месеца.

Нова промяна в наредбата е, че хората с решение от ТЕЛК вече няма да дават копие към заявлението за отпускане на пенсия за инвалидност, защото то ще се изпраща по служебен път. Персоналните пенсии, които Министерският съвет отпуска по предложение на социалния министър, вече ще се дават със заявление до общинския съвет, а не до НОИ.

Подчинените на Ивайло Калфин предлагат изменения и заради възможността хората да се пенсионират по-рано - една година преди да навършат възрастта за трета категория. Хората, които имат 12 месеца, докато навършат годините за пенсия и имат право на обезщетение за безработица могат да изберат него или пенсията. Трябва да имат предвид обаче, че пенсията ще е намалена с 0.4% за всеки недостигащ месец възраст и то пожизнено.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички