Въвеждането на еднодневни трудови договори мина на първо четене


Въвеждането на еднодневни трудови договори мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

4088

Народното събрание прие на първо четене поправки в Кодекса на труда, които регламентират въвеждането на т.нар. еднодневен трудов договор, предаде БГНЕС.

Промените предложени от кабинета получиха подкрепата на 151 народни представители. Само един депутат гласува против, а въздържали се нямаше.

По предложение на Министерски съвет в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж.

Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. В закона е предвидено да не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока. Предлага се тези работници да се осигуряват само във фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест".

Според вносителите от социалното министерство тази мярка ще доведе до изсветляване на част от сивия сектор в икономиката. Подкрепа за промяната изразиха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и от ДПС, като според бившия социален министър Хасан Адемов тази мярка трябва да се разшири и в други сектори, а не само в земеделието.

Известни притеснения от въвеждането на еднодневни трудови договори по време на няколкочасовите дебати изрази единствено зам.-председателя на парламента и депутат от БСП Янаки Стоилов. "Добре е, че се предвижда начисляването на осигуровки и излизане от сивата икономика, но какви са тези дейности, кои могат да се започнат и приключат за един ден. Тези дейности траят поне няколко седмици, каза той и призова текстовете да се редактират, защото в противен случай има риск всички договори масово да се подменят с еднодневни. Работодателят може всеки ден да казва - аз ще променя възнаграждението и ще взема някой, който работи по-добре", предупреди той.

"Дава се право един човек да бъде еднократно наеман до 90 дни - това е откровено заобикаляне, защо не сключиш тогава краткосрочен договор за два или три месеца?", попита още Стоилов.

Срещу въвеждането на еднодневни трудови договори се обявиха с официална позиция до министъра на труда и социалната подкрепа синдикатите от КТ "Подкрепа". Според тях то създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията, свързани с полагането на работна сила за извършване на сезонна селскостопанска работа. "Подкрепяме намеренията за изсветляване на тази част от икономиката и за гарантиране възнагражденията и осигуровките на работещите в сезонната селскостопанска кампания, но намираме избраната правна форма за неудачна. Не са докрай изчистени правните норми и процедурите. Предложените текстове не дават никакви гаранции за правата на човека", се посочва в позицията на КТ "Подкрепа".

За пръв път в българското законодателство се предлага въвеждането на трудов договор, за който не се признава трудов стаж, посочват синдикатите и предупреждават, че тази идея води до отказ от защита на трудовите права, несигурност на доходите и заетостта и ниско заплащане. Синдикатите посочват още, че отпадането на задължението на работодателя да уведоми НАП означава, че няма да има електронен достъп до регистъра на трудовите договори. В предложението няма оценка на ефектите върху работещите при въвеждане на еднодневен трудов договор и няма примери за въздействието на тези договори, въведени в други държави, предупреждават синдикатите.

КТ "Подкрепа" дава пример с въвеждането на т.нар. zero-hours contracts във Великобритания, като по думите им в последните месеци това е една от най-критикуваните политики на английското правителство, защото става дума за договор, който не гарантира никаква заетост и доходи, а вместо това дава възможност работодателят посред нощ да се обади на служителя, за да го "поръча" за следващата сутрин. Това увеличава и легализира несигурността и подкопава семейния живот, а според британски експерти zero-hours contracts са "символ на неработещата икономика", цитират синдикатите.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички