Едно Specialty coffee, моля


Едно Specialty coffee, моля
Снимка:

2611

Асоциацията на българските баристи за новото в кафе индустрията на СИХРЕ

Когато си купувате кафе, задавали ли сте си въпроса откъде е дошло – ферма, регион, надморска височина, какъв е процесът на обработка, кога и как е изпечено.

Тези малки детайли говорят много на баристите, но за по-голямата част от потребителите рядко имат значение.

Въпреки че все още е ниша в местния сектор и представлява малък обем от предпочитаното кафе в страната, така нареченото Specialty Coffee набира все повече почитатели.

Разширяването на Specialty Coffee културата тази година се оказа ключово в световен мащаб. Развитието в тази област се дължи на Alliance for Coffee Excellence – алиансът, който организира единствения международен конкурс за подбиране на перфектно кафе – Cup Of Excellence. Благодарение на Alliance for Coffee Excellence кафето започва да се приема като социален проект, а целта на организацията е да запознае потребителя или пекаря на кафе с фермера.

Тази година Асоциация на българските баристи (АББ) ще участва за втори път в СИХРЕ и има за цел да запознае посетителите на изложението именно с най-новото от света на кафето - Specialty Coffee.

Време за кафе

АББ ще представи на баристите един нов поглед към кафето, като акцентира върху познаването на кафето и какво го прави специално. За целта програмата на Асоциацията включва: две лекции, два семинара, две дегустации на Specialty Coffee, получило награда от Cup Of Excellence, една затворена дегустация за определяне на вкусов профил и един практически курс.

АББ ще представи и традиционните алтернативни методи за приготвяне на кафе у дома – Хемекс и Харио. Освен всички презентации ще се проведат и два конкурса - за най-красива рисунка върху капучино и лате, в който ще участват баристи от цялата страната, а вторият конкурс е за широката публика и ще представлява тест с въпроси на тема „кафе“.

Най-доброто от най-доброто

Преди четиридесет и една години Ерна Кнустен за първи път използва термина Specialty coffee, за да определи зърната с най-добър вкус, отглеждани в специален микроклимат. Според Американската асоциация на специалните кафета (SCAA), кафетата, които имат повече от 80 точки на конкурса Cup of excelence, се определят за Specialty coffee.Те се отглеждат в идеални климатични условия и се отличават с липсата на дефекти в продукцията и изключителния вкус на кафето. Получените вкусове и аромати са резултат от специалните характеристики и компоненти в почвите, които се използват за отглеждане на кафето.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички