Иновациите - акцент в икономическите ни отношения с Франция


Иновациите - акцент в икономическите ни отношения с Франция
Снимка: Gettyimages.com

2706

Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа - потвърждение за това е нарастването на търговския стокообмен с над 60% през последните десет години. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на коктейл организиран от Френско-българската търговска и индустриална камара, съобщиха от Министерството на икономиката.

На него присъстваха предприемачи, дипломати и партньори на камарата.

По време на събитието заместник-министър Лъчезар Борисов приветства посланика на Франция в България Ерик Льобедел и подчерта, че Министерството на икономиката продължава да работи за намаляване на административните услуги и подобряването на бизнес климата у нас. Той запозна гостите с възможностите за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България, в областта на иновациите. „Обсъждаме идея за провеждането на съвместно събитие между Френско-българската търговска и индустриална камара и „София Тех Парк“, допълни зам.-министър Борисов. И изтъкна възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност. „Провеждането на този форум би дало възможност и френски стартъп компании да участват на българския пазар“, каза още той.

Зам.-министър Борисов благодари на посланик Льобедел и за подкрепата, която оказва по основни приоритети на българското правителство. Подчертано беше и единомислието по отношение на приоритети набелязани в проекто-програмата на българското председателство. Като успешен нов мост в българо-френските икономически отношения беше посочено първата копка на завод за производство на части за самолети.

От своя страна посланикът на Франция в България отправи пожеланията си към представителите на френско-българската стопанска общност по повод новия бизнес сезон. По думите му двустранните отношения между България и Франция са изключително динамични, особено след посещението на президента на Франция Еманюел Макрон през август т.г. Той призова присъстващите да прочетат речта на Макрон в Сорбоната за преустройство на ЕС и подчерта, че желанието и на двете страни е една суверенна, обединена и демократична Европа.

Стокообменът между България и Франция достигна до 1.9 млрд. евро през 2016 г., а през първото полугодие на 2017 г. е в размер на 955 млн. евро. През последните десет години търговският обмен между България и Франция се е увеличил с 61.2%, като износът за Франция се е увеличил над два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички