Положението с Търговския регистър ще се закърпи, смята експерт


Положението с Търговския регистър ще се закърпи, смята експерт
Снимка: iStock/Guliver

2624

Пожарни действия от такъв тип не водят до добър резултат, винаги има някакво забавяне. Това заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов относно обявената спешна обществена поръчка от Агенцията по вписванията заради липса на достатъчно памет за съхранение на данни. От поръчката става ясно, че е възможно Търговският регистър да спре работа след около 20 дни. 

През лятото регистърът се срина за 18 дни. От Агенция обявиха, че всички поддържани от нея регистри работят с пълната си функционалност и уточниха, че обявата е с цел превенция, но и заради въвеждането в най-кратки срокове на нови електронни услуги.

„Официалното обяснение на Агенцията е, че поради следствените действия по повод на спирането от функциониране през лятото им се забранява да трият стари данни. Поради това, че тези действия ще се проточат, техните сървъри започват да се запълват и затова се налагат тези спешни действия. Агенцията в един момент се е озовала в особена ситуация – хем не може да изтрие старите данни, които са значително количество, хем не може да продължава да работи с текущия капацитет. По всяка вероятност в тази позиция има голяма доза истина“, коментира Спас Иванов пред БНР.

Специалистът обаче е песимист, че това ще може да се случи за краткия срок от 20 дни: „Тук е цитиран конкретен модел на дисков масив с конкретни дискове. Това не е нещо, което компаниите биха държали на склад. Това е доста скъпо оборудване и доста специализирано. Обикновено сроковете на производителя за доставка са доста по-дълги от 20 дни, обикновено доставките са в рамките на 30 до 50 дни“.

Според него ако тези компании успеят да се справят в срок, след това ще се пусне спокойно нормална обществена поръчка за останалата част от дисковете. Ако се справят с първата поръчка, няма да има проблем, смята той.

Според Спас Иванов ще се намери начин да се „закърпи“ положението, ако се стигне до ситуация, че Търговският регистър отново да е пред спиране. Той е на мнение, че няма да се направи компромис с качеството на дисковете, защото тези услуги са изключително важни за обществото.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички