Главният изпълнителен директор на Carlsberg: Русия открадна бизнесa ни


Главният изпълнителен директор на Carlsberg: Русия открадна бизнесa ни
Снимка: iStock

4527

Carlsberg прекъсна всички връзки с руския си бизнес и отказва да сключи сделка с руското правителство, което би направило изземването на активите да изглежда легитимно. Това заяви новият изпълнителен директор на пивоварната Якоб Оруп-Андерсен във вторник, предаде Reuters.

От миналата година датската група се опита да продаде дъщерното си дружество Baltika в Русия, следвайки примера на много други западни компании, напуснали Русия след началото на войната в Украйна.

Въпреки това, след като през юни обяви, че е намерил купувач за бизнеса си, руският президент Владимир Путин през следващия месец нареди временното изземване на дела на Carlsberg в местната пивоварна.

Снимка: iStock

„Няма начин да заобиколим факта, че са откраднали нашия бизнес в Русия и ние няма да им помогнем да направят това да изглежда легитимно“, заяви Ааруп-Андерсен, който застана начело на компанията през септември.

Carlsberg разполага с 8 пивоварни и около 8400 служители в Русия и заради Baltika изтри 9,9 млрд. датски крони (1,41 млрд. долара) от активите си.

Ръководителят на компанята заяви, че от ограничените взаимодействия с ръководството на Baltika и руските власти от юли насам, Carlsberg не е успял да намери никакво приемливо решение на ситуацията.

Снимка: carlsberggroup.com

„Няма да влизаме в сделка с руското правителство, която по някакъв начин ги оправдава да поемат нашия бизнес незаконно“, заяви той пред журналисти след тримесечния отчет за приходите на компанията.

По-рано този месец Carlsberg прекрати лицензионните споразумения за своите марки в Русия, които позволиха на Baltika да произвежда, продава и продава всички продукти на Carlsberg в страната. „Когато тези лицензи изтекат с гратисния период, нямат право повече да произвеждат нито един от нашите продукти. Разбира се, не мога да гарантирам, че това ще се случи, но това е нашето очакване“, посочи Ааруп-Андерсен.

Компанията отчете силни продажби за периода, въпреки спада на обемите в определени региони. Приходите достигат 20,3 млрд. крони (2,89 млрд. долара), което е над очакванията на анализаторите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия пое контрол над операциите на Danone и Carlsberg в страната

Осъдиха петия производител на бира в света да плати милиони евро глоба

Директорът на петия производител на бира в света напуска поста

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички