Русия пое контрол над операциите на Danone и Carlsberg в страната


Русия пое контрол над операциите на Danone и Carlsberg в страната
Снимка: Kremlin.ru

3082

Русия пое контрола над дъщерните дружества в страната на производителя на хранителни продукти Danone и пивоварната компания Carlsberg. Двете звена са поставени под „временно управление” от държавата, според новите правила, подписани от руския президент Владимир Путин, предава BBC.

Москва представи правила по-рано през тази година, които позволяват конфискацията на активи на фирми от „неприятелски” държави. Законът дойде след като много компании спряха бизнеса си в Русия в резултат на инвазията на Москва в Украйна.

Danone и Carlsberg се намираха в процес на продажба на техните руски операции.

Заповедта от неделя миналата седмица поставя дяловете на Danone Russia и Baltika Breweries, притежаваната от Carlsberg, под контрола на държаната агенция „Росимущество”.

Базираната във Франция Danone, която стартира процеса по продажба на руския си бизнес през миналия октомври, посочва, че „в момента проучва ситуацията”.

Компанията добавя, че се „подготвя да предприеме всички необходими мерки за защита на правата си като акционер на Danone Russia”.

Защо санкциите не са най-големият проблем за икономиката на Русия?

Carlsberg посочват, че не са получили „никаква официална информация от руските власти относно президентския указ за последствията за Baltika Breweries.

Датската пивоварна компания добавя, че е приключила процес по отделянето на руското звено от останалата част от бизнеса. През миналия месец компанията подписа споразумение за продажба, но все още не е приключила сделката.

„След президентския указ перспективите относно този процес на продажба вече са много несигурни”, добавят от компанията.

През април Путин подписа заповед, позволявайки на Русия да поема временен контрол върху чуждестранни активи, което бе отговор на действията на САЩ и други страни, за които Русия посочва, че са „неприятелски и в противоречие на международното право”.

През същия месец април бе обявено, че руските звена на две енергийни компании – германската Uniper и финландската Fortum, се поставят под държавен контрол.

Путин: Руската икономика се представя по-добре от очакваното

Операциите на Danone в Русия представляват най-голямата компания за млечни продукти в страната с около 8 000 служители. Изчисления сочеха, че продажбата на бизнеса би нанесло удар на Danone в размер на 1 млрд. евро. Междувременно, Baltika, дъщерното дружество на Carlsberg, произвежда някои от най-разпознаваемите марки бира в Русия, като има 8 400 служители, заети в рамките на 8 производствени мощности, според уебсайта на Carsberg.

Чуждестранните инвеститори изтеглили от Русия 36 млрд. долара

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Може ли икономиката на Русия да бъде самодостатъчна?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички