Хиляди писатели искат заплащане от технологичните компании за използване на техни творби в обучаването на изкуствен интелект


Хиляди писатели искат заплащане от технологичните компании за използване на техни творби в обучаването на изкуствен интелект
Снимка: Getty Images

1850

Хиляди публикувани писатели изискват заплащане от технологичните компании за използването на техни творби, защитени с авторски права, в обучението на инструменти на база изкуствен интелект.

Списъкът включва над 9000 автори, включително някои от най-популярните писатели в света, като Маргарет Атууд, Дан Браун (на снимката), Майкъл Шейбон, Джонатан Франзен, Джеймс Патерсън, Джоди Пиколт, Филип Пулман и други.

В подписано от тях отворено писмо, публикувано от Гилдията на авторите във вторник, писателите обвиняват компаниите за изкуствен интелект (AI), че несправедливо печелят от работата им, предава CNN.

„Милиони защитени с авторски права книги, статии, есета и поезия осигуряват „храната“ за AI системи, безкрайни ястия, за които няма сметка”, пише в писмото.

„Вие харчите милиарди долари за разработване на AI технология. Справедливо е да ни компенсирате за използването на нашите трудове, без които AI би бил банален и изключително ограничен.”

Отвореното писмо е адресирано до изпълнителният директор на създателя на ChatGPT – компанията OpenAI, Meta, компанията майка на Facebook, Google, Stability AI, IBM и Microsoft.

Повечето компании не са отговорили незабавно на молбата за коментар. Microsoft са отказали да коментират.

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Голяма част от технологичната индустрия понастоящем полага усилия в разработката на инструменти на база изкуствен интелект, които могат да генерират изображения и текстове с високо качество след зададени команди от потребителите.

Тези инструменти са изградени върху големи езикови модели, които се обучават на база огромното количество информация в интернет.

Но в последно време технологичните компании са поставени под нарастващ натиск заради предполагаеми нарушения на авторски права в процеса на обучение на изкуствения интелект.

През този месец комикът Сара Силвърман и двама автори заведоха дело за нарушаване на авторските права срещу OpenAI и Meta, докато предложен колективен иск обвини Google в „кражба на всичко, създадено и споделено някога в интернет от стотици милиони американци“, включително защитено с авторски права съдържание

От Google нарекоха това дело „безпочвено”, заявявайки, че от години използва публични данни за обучение на своите алгоритми.

В допълнение към изискването на компенсация „за минало и текущо използване на нашите произведения във вашите генеративни AI програми”, хилядите автори, подписали отвореното писмо от тази седмица, призовават компаниите за изкуствен интелект да искат разрешение преди да използват материал, защитен с авторски права.

Освен това те настояват компаниите да плащат на писатели, когато техни творби присъстват в това, което е създадено с генеративен изкуствен интелект независимо дали това нарушава действащото законодателство.

През май тази година, изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман изглежда призна, че трябва да бъде сторено повече по отношение на притесненията на авторите как системите на база изкуствен интелект използват техните трудове.

„Опитваме се да работим върху нови модели, където ако AI система използва вашето съдържание или вашия стил, получавате заплащане за това”, посочва той по време на събитие.

Трафикът към ChatGPT намаля за първи път от дебюта на чатбота

Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT

9-те най-богати писатели в света

Изкуственият интелект в Китай: Да отговаря на основните социалистически ценности

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички