Изкуственият интелект в Китай: Да отговаря на основните социалистически ценности


Изкуственият интелект в Китай: Да отговаря на основните социалистически ценности
Снимка: iStock

3716

Китай издаде "най-ранните и най-подробни разпоредби в света" за модели на изкуствен интелект (AI), като набляга на здравословното съдържание и "основните социалистически ценности". Това става в момент, когато Пекин се стреми да контролира разпространението на услуги от типа на ChatGPT.

Съгласно временните разпоредби, публикувани съвместно от седем китайски регулаторни органи, ръководени от Администрацията на киберпространството на Китай, които ще влязат в сила на 15 август, всички услуги за генериране на AI съдържание, включително текст, снимки, аудио и видео, предоставяни на китайското общество, ще бъдат предмет на новите правила, съобщава всекидневникът South China Morning Post. В сравнение с предишния проект, новите разпоредби са "по-благосклонни" към технологията, като властите обещават "да предприемат ефективни мерки за насърчаване на иновативното развитие на AI". Глобите от 10 000 до 100 000 юана за престъпления, свързани с технологията, са премахнати в новия проект.

Съгласно новите разпоредби доставчиците на AI услуги трябва да се "придържат към основните социалистически ценности" и да не генерират съдържание, което "подбужда към подривна дейност срещу държавната власт и ликвидирането на социалистическата система, застрашава националната сигурност и интереси, уврежда имиджа на страната, подбужда към отделяне от страната, подкопава националното единство и социалната стабилност, насърчава тероризма, екстремизма, националната омраза и етническата дискриминация, насилието, непристойността и порнографията". Доставчиците на AI услуги трябва да спрат дейността си и да докладват за незаконни дейности, ако открият, че потребителите използват AI за създаване на незаконно съдържание на техните платформи. Доставчиците на AI услуги също трябва да предвидят предпазни мерки, за да предотвратят пристрастяването на непълнолетни към такива услуги.

Китай все още не е позволил на местни фирми да пуснат услугите от типа ChatGPT за обществеността. Услугите Ernie Bot на Baidu и Tongyi Qianwen на Alibaba Group Holding или все още са в пробен режим, или са само за бизнес употреба. Китайските регулатори заявиха, че ще възприемат "приобщаващо и разумно" отношение към AI услуги и ще прилагат "поетапен" регулаторен подход.

ОЩЕ: Български компании получават между 50 000 и 500 000 лева за развитие на изкуствения интелект

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички