Химическият гигант BASF съкращава 2600 работни места по света, най-много в Европа


Химическият гигант BASF съкращава 2600 работни места по света, най-много в Европа
Снимка: BASF SE

4525

Най-голямата химическа компания в света BASF планира да съкрати 2600 работни места в света. Около 2/3 от тях ще бъдат в Германия, съобщи производителят. През 2022 г. BASF обяви програма за строги икономии заради високите разходи за енергия в Европа и забавянето на икономиката, пише Handelsblatt.

Компанията цели да спести 500 млн. евро годишно извън производството от 2024 г., като 50% от нея ще бъде вложена в основния ѝ завод в Лудвигсхафен. Там работят около 39 000 от общо 111 500 служители на концерна. Фокусът на икономиите ще бъде областта на услугите, корпоративните и изследователските дейности, както и върху централата на групата. Спиране на най-големия химически комплекс вкарва Европа в дълбока криза

„Конкурентоспособността на европейския регион още повече страда от свръхрегулирането“, посочи главният изпълнителен директор на компанията Мартин Брудермюлер, цитиран в прессъобщението на компанията. По думите му тя страдала и от бавните и бюрократични процедури за одобрение и най-вече от високите разходи за голяма част от производствените фактори.

Всичко това дълги години забавя растежа на пазара в Европа спрямо други региони. Освен това високите цени на енергията вече оказват сериозно влияние върху рентабилността и конкурентоспособността в Европа.

„Очаква се корекцията в Лудвигсхафен да предизвика намаляване на фиксираните разходи с над 200 млн. евро годишно от края на 2026 г.“, обяви още BASF, като към програмата за намаляване на разходите предприема и структурни мерки.

Целта е основният завод в Лудвигсхафен да бъде по-добре подготвен за все по-голямата конкуренция в далечното бъдеще. Заедно с други неща, един от двата завода за амоняк и заводите за някои предварителни продукти и суровини, ще бъдат затворени.

BASF прогнозира по-ниска оперативна печалба през 2023 г., като очаква коригирана печалба преди лихви и данъци до 5,4 млрд. евро, след като през 2022 г. печалбата падна с 12% до 6,9 млрд. евро. Въпреки трудностите компанията запази дивидента си непроменен на 3,40 евро на акция и очаква по-добро второ полугодие спрямо първото, водено от възстановяването особено в Китай, предава Bloomberg.

Компанията понесе и няколко удара заради войната в Украйна, което разкри десетилетните връзки с Русия като погрешен залог. BASF е помагала за финансирането на строителството на двата газопровода „Северен поток“ чрез дъщерното си дружество Wintershall Dea. Прекъсването на връзките с него през януари доведе до отписване на 7,3 млрд. евро и историческа загуба за BASF, която управляваше и съвместни предприятия с ПАО „Газпром“ и др. 

Високите цени на газа рискува хиляди работни места и инвестиции да бъдат прехвърлени другаде. Според проучване на германската химическа асоциация VCI от края на януари почти половината от химическите компании смятат да намалят инвестициите си в Германия през 2023 г. заради разходите за енергия. Спиране на руския газ застрашава най-големия комплекс от химически заводи

Германският химически сектор е силно зависим от газа, като преди войната генерира около 15% от общото годишно потребление на горивото в страната. Много фирми, сред които BASF и Evonik Industries AG, използват синьото гориво за производство на топлина и като суровина, от която се произвеждат други химически продукти, което прави индустрията неразделна част от автомобилната и други вериги за доставки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германската индустрия се готви за бедствие заради руския газ

Американски технологичен гигант премахва хиляди работни места по цял свят

Авиационен гигант съкращава 2000 служители, но ще наеме други 10 000 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички