И Volkswagen продаде активите си в Русия на местна фирма


И Volkswagen продаде активите си в Русия на местна фирма
Снимка: Getty Images

3231

Германската автомобилна компания Volkswagen AG приключи с продажбата на руските си активи, в това число и на монтажния завод в град Калуга, обяви Autostat. Запознати с преговорите източници казват пред Reuters, че сделката с купувача Art-Finance LLC. е на стойност 125 млн. евро.

Споразумението с руската компания се отнася до дяловете на Volkswagen в активи като Volkswagen Group Rus LLC, както и дъщерните дружества Volkswagen Components and Services LLC, Scania Leasing LLC, Scania Finance LLC, Scania Insurance LLC

Купувачът Art-Finance е подкрепен от автомобилния дилър „Авилон“, отбелязват от Volkswagen.

Сделката преди това беше одобрена от руските власти, които въведоха допълнителни регулаторни процедури при подобни продажби през 2022 г. заради масовото напускане на западни инвеститори заради войната в Украйна и затягащите се международни санкции срещу Москва.

Заводът в Калуга е открит от Volkswagen през 2007 г., като съоръжението е на около 200 км югоизточно от Москва. През пролетта на 2022 г. германската група и други западни автомобилни производители спряха производствената си дейност в Русия заради недостига на части. През юли 2022 г. Volkswagen Group Rus закри офиса си в Нижни Новгород и напусна производствената площадка на ГАЗ.

Съоръжението в Калуга произвеждаше моделите Volkswagen Tiguan, Volkswagen Polo и Skoda Rapid, а в съоръженията на групата ГАЗ се извършваше монтажна дейност на автомобили като Volkswagen Taos, Skoda Kodiaq, Karoq и Octavia.

Производственият капацитет на завода в Калуга достига 225 000 превозни средства годишно, като в близкото минало там работят над 4000 души.

През април германският концерн Mercedes-Benz Group се споразумя с Москва за опция за обратно изкупуване на руските си активи, чиято продажба вече беше официално одобрена. Компанията, спря износа на автомобили за Русия и местната си производствена дейност през март 2022 г., сега се договори да продаде дяловете си в руските дъщерни дружества на руската верига автомобилни търговски представителства Avtodom. „Завършването на сделката сега зависи единствено от изпълнението на договорните споразумения“, посочват от Mercedes. Mercedes продава активите си в Русия 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Mercedes-Benz окончателно напуска Русия

Символично: Nissan продава бизнеса си в Русия за 1 евро

Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички