Как недостигът на чипове се превърна в свръхпредлагане само за няколко години


Как недостигът на чипове се превърна в свръхпредлагане само за няколко години
Снимка: iStock

2169

Недостигът на полупроводници по време на COVID пандемията, който оказа влияние върху всичко - от автомобили до игрални конзоли, се превърна в сериозен излишък, причиняващ щети на някои от най-големите производители на чипове в света.

Полупроводниците са компоненти, които са ключова част за редица продукти, включително хладилници, автомобили, смартфони, LED крушки и други.

COVID пандемията предизвика голямо прекъсване на веригите за доставки и производството на чипове на фона на локдауните, принудили хората да седят по домовете си, което от своя страна засили търсенето на продукти като настолни компютри и смартфони, пише CNBC.

Това увеличи търсенето на полупроводници като чиповете с памет, произвеждани от южнокорейските фирми Samsung, SK Hynix и Micron.

Паралелно с това имаше засилено търсене на по-обикновени чипове, необходими за процеси като управление на захранването в различните устройства.

Всичко това доведе до широк недостиг на продукти като игрални конзоли и дори компоненти за перални машини, който продължи през първата половина на 2022 година. Недостигът засегна и полупроводниците, използвани в автомобилите, което доведе до спад в производството на превозни средства от основни концерни.

Въпреки че динамиката между предлагане и търсене при някои чипове стана по-балансирана от тогава насам, в някои сфери, недостигът на чипове се превърна в излишък.

Свръхпредлагане

Понастоящем свръхпредлагането засяга да вида чипове: NAND и DRAM памет. Те се използват в устройства като лаптопи, както и в сървъри в центрове за данни.

Пренасищането дойде след като компании започнаха да се запасяват с чипове, опитвайки се да изградят високи наличности на фона на недостига.

Но в един момент икономиката се забави.

Търсенето на продукти като смартфони и лаптопи намаля драстично, тъй като много потребители вече бяха закупиха подобни продукти по време на пандемията.

„Така че производителите на тези крайни продукти спряха да поръчва чипове, като вместо това се фокусираха върху продажбите на наличностите, които вече имат”, казва Питър Ханбъри, партньор телекомуникации, медии и технологии в Bain & Company.

По думите му, това е предизвикало широк ефект върху пазара на полупроводници.

Свръхпредлагане обаче не се наблюдава при всички видове полупроводници, тъй като търсенето на чипове от автомобилния сектор остава силно.

Според Ханбъри, някои чипове, произвеждани за конкретни цели, трудно могат да бъдат заменени с други чипове, поради което „сроковете за доставка цените се подобряват, но остават доста високи.”

От скок в печалбата до свиване на приходите

Предизвиканият от пандемията недостиг на полупроводници помогна на производителите на чипове да увеличат печалбите си в резултат на повишените цени. Това включва Samsung, който е най-големият производител на памет чипове в света.

През тази година обаче Samsung и конкурентите от SK Hynix и Micron, срещат трудности.

През тази седмица от Samsung посочиха, че оперативната печалба за второто тримесечие е намаляла с 95% на годишна база. В същото време SK Hynix отчете загуба през второто тримесечие, след като през същия период на миналата година бе на печалба.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият производител на чипове в света, заяви през миналата седмица, че нетният приход за второто тримесечие намалява с 23.3% на годишна база. Това е първи спад в тримесечната печалба от 4 години насам.

Поглеждайки напред, пазарът на настолни компютри изглежда слаб, което вероятно ще повлияе на Samsung, SK Hynix и Micron.

Конкретно за TSMC, световният пазар на смартфони – основният източник на приходи за компанията, също изглежда под натиск.

„Пазарът на смартфони продължава да е най-голямата част от приходите на TSMC. Тази част все още не демонстрира значим ръст”, казва Се Хо Енджи, анализатор в China Renaissance Securities.

Баланс?

В опит да увеличат цените на чиповете и да намалят предлагането на пазара, основните производители обявиха свиване на продукцията.

Samsung посочиха, че очакват световното търсене да се възстанови през втората част на годината, като останалите изразиха сходни прогнози.

TSMC обаче посочи през миналата седмица, че очаква „продължителна корекция на наличностите” от потребителите.

„След тазгодишната корекция, мисля, че ще има сценарии за растеж през втората част на годината за TSMC, но колко силен ще бъде, зависи от макро обстановката”, казва Енджи.

Като цяло възстановяването за тези фирми ще зависи от това дали търсенето на крайни продукти като потребителска електроника ще нарасне, но това е свързано с макроикономическото възстановяване, което далеч не изглежда сигурно.

Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия

Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога

Рекорд в търговията с чипове през 2021

Американският гигант Intel строи завод за чипове в Италия за 5 млрд. долара

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички