PayPal пуска криптовалута, обвързана с цената на щатския долар


PayPal пуска криптовалута, обвързана с цената на щатския долар
Снимка: Getty Images / Guliver

2099

Платежният гигант PayPal обяви, че пуска криптовалута, обвързана с цената на щатския долар, като по този начин се превръща в първата голяма компания за финансови технологии, която залага на дигиталните валути за разплащания и трансфери на средства.

Обявлението на PayPal, което вдигна цената на акциите на компанията с 2.66% в понеделник, демонстрира доверие в индустрията с криптовалути, която през последните 12 месеца се бори с регулаторен натиск на фона на колапса на някои високопрофилни компании от сектора, предава Reuters.

Криптовалутата на PayPal представлява така нареченият стаейбълкойн – крипто токен, чиято номинална стойност е обвързана към стабилен актив с цел защита от пословичната за виртуалните валути волатилност. Въпреки че подобни стейбълкойни съществуват на пазара от години, досега тези инструменти все още не могат да се похвалят със сериозно проникване в света на масовите потребителски разплащания. Вместо това, потребителите обикновено използват стейбълкойните като средство за търгуване на други криптовалути, като биткойн и етер. Най-големият стейбълкойн в света е Tether, следван от USA Coin, който е издаден от компанията Circle.

Предходни опити на големи компании да пуснат собствени стейбълкойни бяха посрещнати от сериозно противопоставяне от страна на регулатори и законодатели. През 2019 година, плановете на Meta, тогава Facebook, да пусне стейбълкойна Libra, бяха осуетени след като регулаторите изразиха притеснения, че подобен инструмент може да застраши глобалната финансова стабилност.

Редица големи икономики, от Великобритания до Европейския съюз, оттогава насам издадоха някои правила за регулация на стейбълкойните. Регулацията на ЕС влиза в сила от юни 2024 година.

“PayPal не е толкова поляризираща колкото Facebook, но e високопрофилно име, което със сигурност ще привлече вниманието Capitol Hill и на Федералния резерв и Комисията по ценните книжа и борсите”, посочва е бележка Иън Кац, управляващ директор на Capital Alpha Partners.

Защо цената на биткойн може да достигне 100 000 долара съвсем скоро?

През миналия месец Комитетът за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ също придвижи законопроект за създаване на федерална регулаторна рамка за стейбълкойни, която ще се съсредоточи върху правилата за регистрация и процеса на одобрение за емитенти на такива инструменти.

В изявление от понеделник, представител Патрик Макхенри, републикански председател на комисията, посочи, че обявлението на PayPal е индикация, че стейбълкойните „обещават да са стълб на нашата платежна система в 21-ви век”.

„В момента сме на кръстопът да задържим Америка в челните редици на иновациите при дигиталните активи. Конгресът постига значителен, двупартиен напредък по отношение на законодателството, за да гарантира, че САЩ ще ръководят финансовата система на бъдещето“, казва той.

Стейбълкойнът на PayPal, наричат PayPal USD, е подкрепен от депозити в щатски долари и краткосрочни щатски държавнни ценни книжа, като ще бъде издаден от Paxos Trust Co. Токенът ще бъде достъпен за потребителите на PayPal в САЩ.

Токенът може да бъде обменен за щатски долари по всяко време, като освен това може да бъде използван за покупка или продажба на други криптовалути, предлагани на платформата на PayPal, включително биткойн.

„PYUSD е първи по рода си, представлявайки следващата фаза на щатския долар върху блокчейн”, посочват от Paxos чрез публикациа в X, позната преди като Twitter.

„Това не е просто важен момент за Paxos & PayPal, а за цялата финансова индустрия.”, добавят от компанията.

През 2021 година Visa също обявиха, че ще разрешат употребата на криптовалути за уреждане на трансакции в своята платежна мрежа.

Шефът на компанията зад ChatGPT стартира крипто проект за дигитални паспорти

Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?

Съосновател на PayPal Питър Тийл е държал 50 млн. долара във фалиралата Silicon Valley Bank

Хакнаха почти 35 000 аканута в PayPal след кибератака на хакери

Най-голямото управляващо дружество в света прави борсово търгуван фонд на база биткойн

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички