Пазаруването втора употреба е бизнес за над 1 млрд. долара за Amazon в Европа


Пазаруването втора употреба е бизнес за над 1 млрд. долара за Amazon в Европа
Снимка: iStock

4474

Потребителското търсене на ремаркетирани стоки и такива втора употреба във Великобритания и в Европа е създало за Amazon бизнес на стойност 1 млрд. паунда (1,3 млрд. долара), заяви ръководителят на компанията за Обединеното кралство.

Много търговци на дребно и производители очакват тази тенденция да продължи, тъй като купувачите, засегнати от покачващите се цени и лихви по кредитите, се опитват да пестят и да пазаруват по-устойчиво.

Джон Бомфри, мениджър на Amazon за Обединеното кралство, посочва, че само във Великобритания гигантът в търговията на дребно е продал минлата година над 4 млн. използвани или ремаркирани продукти с отсъпка.

Снимка: iStock

През първите 9 месеца на 2023 г. продажбите на Amazon на стоки втора употреба във Великобритания са нараснали с над 15% спрямо същия период на 2022 г. Общите приходи на компанията в Обединеното кралство за 2022 г. възлизат на 24 млрд. паунда (30,3 млрд. долара).

„Клиентите ни казват, че пазаруват стоки втора употреба, за да пестят средства на фона на продължаващата криза около разходите за живот и защото искат да пазаруват по-устойчиво“, заяви Бомфри при откриването на магазин на Amazon в Лондон, в който се продават върнати и ремаркетирани артикули.

ОЩЕ: Amazon тества хуманоидни роботи, за да "облекчи" служителите

Amazon си е поставил за цел да постигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2040 г.

Много природозащитници са скептично настоени относно готовността на големите компании да ограничат емисиите си, като гледат на обещанията им повече като пиар упражнение. Те обаче казват, че искат да направят промяна заради своите мащаби.

Регулаторни промени

Снимка: iStock

Ръководителите на Amazon също са разочаровани от количеството регулаторни промени в Европа, и по-конкретно във Великобритания, като се съмняват дали разполагат с достатъчно видимост, за да инвестират, казва още Бомфри пред Reuters.

„Има ужасно много промени по отношение на регулациите не само във Великобритания, но и в Европа, а едно от нещата, което те питат е дали това ще ни предостави сигурност в дългосрочен план“, казва той.

Той изразява опасенията относно проектозакона за дигиталните пазари, конкуренцията и потребителите, който в момента си проправя път в британския парламент и който ще предостави на антимонополния регулатор правомощия да променя правилата за големите технологични компании.

ОЩЕ: H&M отваря още един магазин за дрехи втора употреба

Изказването на Бомфри идва, след като по-рано през седмицата на британското правитество обяви, че 29,5-те млрд. паунда (37,3 млрд. долара) чуждестранни инвестиции са признак, че Великобритания възвръща своята привлекателност за бизнеса след несигурността, предизвикана от излизането ѝ от ЕС и политическите сътресения от миналата година.

„Amazon е инвестирала 56 млрд. паунда (70,8 млрд. долара) във Великобритания от 2010 г., включително 12 млрд. паунда (15,1 млрд. долара) само през 2022 г.“, заяви Бомфри.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Amazon представи нов AI чатбот за бизнес потребители

В тази страна нови дънки вече са една трета от заплатата

Как най-добре да препродадете дрехите си?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички