Бъфет инвестира 500 млн. долара в дигитална банка


Бъфет инвестира 500 млн. долара в дигитална банка
Снимка: Getty Images

3701

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет, който не пести критики по адрес на виртуалните валути, инвестира половин милиард долара в бразилска дигитална банка.

Компанията на милиардера Berkshire Hathaway инвестира 500 млн. долара в базираната в Бразилия дигитална банка Nubank, предава Forbes.

Вложението на Berkshire Hathaway идва след като през януари финтех компанията реализира поредния си рунд (Series G) за набиране на частни инвестиции, чрез който привлече 400 млн. долара. Холдингът на Бъфет е хвърлил око на бразилския пазар, тъй като това е втора инвестиция в региона. Berkshire Hathaway има вложение в бразилската компания за дигитални разплащания StoneCo.

Освен инвестицията на Бъфет, Nubank обяви и други привлечени средства в рамките на разширения рунд от общо 250 млн. долара, водени от Sands Capital с подкрепа на редица фондове като Invest, Sunley House Capital, CPP Investments, MSA Capital, Tarsadia Capital и китайският технологичен гигант Tencent, както и бразилските фирми Absoluto Partners и Verde Asset Management.

След двете допълнения към инвестиционния рунд, осмото набиране на капитал на Nubank приключи с привлечени средства от 1.15 млрд. долара – най-успешният инвестиционен рунд на технологична компания от Латинска Америка. Откакто е създадена Nubank може да се похвали с набрани инвестиции в размер на 2 млрд. долара.

Дигиталната банка е създадена през 2013 година, като централата й се намира в Сао Пауло. Компанията има 40 млн. клиенти в Бразилия, Мексико и Колумбия, което я прави една от най-големите дигитални банки в света.

Новата инвестиция ще отиде за развитие на продуктите на компанията, включително кредитна карта без такси, кредитни и инвестиционни продукти чрез Easynvest – финтех стартъп, придобит от Nubank през 2020 година.

В допълнение, новият капитал ще подпомогне международното разрастване на компанията и привличането на признати професионалисти. Наскоро Nubank привлече в редиците си бивш технологичен директор на Amazon и Booking.com, бивш маркетинг директор на Apple и Nike.

Уорън Бъфет е един от най-богатите хора в света. Личното му състояние възлиза на близо 109 млрд. долара, което го подрежда на шеста позиция сред най-заможните личности на Земята, сочат данните на Forbes.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички