Бъфет се изтегля от инвестиция държана 31 години


Бъфет се изтегля от инвестиция държана 31 години
Снимка: Getty Images

4041

Компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc е продала почти всичките си акции в американската банка Wells Fargo & Co. Така Уорън Бъфет се изтегля от инвестиция държана от над 31 години, която беше сред най-успешните му преди банката да се замеси в скандал заради лошо отношение към клиенти, предава Reuters.

Според документи подадени до регулатора, Berkshire Hathaway посочва, че притежава акции за едва 26.4 млн. долара в четвъртата най-голяма банка в САЩ към края на първото тримесечие на тази година. За сравнение, през в началото на 2018 година Бъфет имаше акции във финансовата институция за около 32 млрд. долара. Berkshire Hathaway инвестира в Wells Fargo от 1989-а година, като е платила най-малко 12.7 млрд. долара за книжа на банката, изграждайки дял от 10% през този период. Колко пари носи в себе си милиардерът Уорън Бъфет?

Репутацията на банката бе помрачена след разкрития, че служители, от които се очакват твърде високи продажби, са разкривали милиони нежелани сметки, начислявали са ненужни такси върху ипотеки и са карали клиенти да правят автомобилни застраховки, от които нямат нужда. Практиката е част от дългосрочната стратегия на Wells Fargo да продава повече продукти на клиенти чрез така наречените кръстосани продажби.

Бъфет, който е главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, посочва пред CNBC през 2020 година, че Wells Fargo има „глупава” система за стимулиране и не успява да прави нещата по правилния начин. „Големият въпрос е, че го игнорираха (проблема) след като разбраха за него. Абсолютно проблемът трябва да бъде атакуван веднага когато се появи и се знае за него. И ако това се бе случило, акционерите щяха да са много по-добре”, казва милиардерът.

Berkshire Hathaway, която е базирана в Омаха, Небраска, притежава акции от други банки, включително Bank of America Corp, която е най-голямата позиция на компанията след дела в Apple Inc. Wells Fargo плати 3 млрд. долара през февруари 2020 година за да уреди наказателните и гражданските следствия по казуса. През миналия ноември, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ наказа двама бивши директори в Wells Fargo заради подвеждане на инвеститорите относно финансовите резултати на институцията. 4-те разлики между хората, които действат и онези, които само мечтаят

Well Fargo се намира под регулацията на директива на Федералния резерв от 2018 година, която забранява повишаване на активите докато не бъдат направени подобрения. Книжата на банката затвориха сесията в понеделник на цена от 47.90 долара за брой, което е ръст от 0.94 долара. Въпреки, че цената на акциите е скочила двойно спрямо октомври миналата година, книжата все още се намират на ниво 28% по-ниско спрямо пика отчетен през януари 2018 година.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички