Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ


Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ
Снимка: iStock

947

Цените на петрола се понижават в понеделник, задълбочавайки спадовете от предходната си сесия, след като доларът поскъпна на фона на опасенията на пазара, че по-високата от очакваното инфлация може да отложи намаленията на високите лихви в САЩ, които ограничават търсенето на горива в световен мащаб, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняха с 49 цента, или 0,61%, до 80,31 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа WTI се понижава с 46 цента, или 0,60%, до 76,03 долара за барел на фона на по-силния долар, който оскъпява петрола за притежателите на други валути.

Спадът на цените задълбочава загубите от миналата седмица, когато Брентът се понижи с около 2%, а WTI – с над 3% заради сигнали, че намаляването на лихвените проценти в САЩ може да бъде отложено с 2 месеца заради ускорение на инфлацията.

„Апетитът към риск изглежда е по-слаб след подкрепеното от Nvidia пазарно рали миналата седмица, тъй като очакванията за по-високи лихви за по-дълго време засилиха щатския долар, оказвайки натиск върху цените на суровините“, заяви независимият анализатор от Оукланд Тина Тън.

Снимка: iStock

Цените на петрола се търгуват в диапазона 70-90 долара за барел от ноември, тъй като нарастващото предлагане в САЩ и опасенията за слабото търсене в Китай компенсират съкращенията на доставките от ОПЕК+ въпреки две продължаващи войни.

„Цените на суровия петрол се понижиха заради липса на нови двигатели за техния ръст“, пишат анализатори от ANZ в бележка. „Петролът е изправен между перспективите за по-нисък добив на ОПЕК и повишени геополитически рискове, които оказват подкрепа на цените и мечи опасения за слабото търсене в Китай.“

Премията за геополитически риск от атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море остава скромна – само 2 долара за барел сорт Брент, посочват анализатори на Goldman Sachs в бележка.

Въпреки това банката повиши лятната си прогноза, очаквайки цените да достигнат 87 долара за барел в пика през лятото от 85 долара преди това, тъй като смущенията в Червено море са причината за по-силно от очакваното използване на запасите на държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Goldman Sachs все още очаква търсенето на петрол да нарасне с 1,5 млн. барела на ден през 2024 г., но намали прогнозата на Китай, като същевременно повиши тази за САЩ и Индия.

Снимка: iStock

„Силният ръст на предлагането извън ОПЕК вероятно почти ще поддържа темпа на стабилното глобално търсене“, добавиха анализаторите.

Въпреки че войната между Израел и „Хамас“ в Близкия изток продължава, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред CNN в неделя, че преговарящите от САЩ, Египет, Катар и Израел са се споразумели за основните параметри на сделката за заложници по време на преговорите в Париж, но преговорите продължават. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че още не е ясно дали сделката ще се материализира.

Освен това Катар ще увеличи допълнително производството на втечнен природен газ въпреки неотдавнашния рязък спад на световните цени.

В САЩ анализаторите на ANZ очакваха петролните запаси да започнат да намаляват през следващите седмици, тъй като работата в рафинериите се възстановява, което може да окаже известна подкрепа на цените.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите

Петролните цени тръгнаха нагоре заради слабия долар

Цените на петрола отново тръгнаха нагоре

Петролните цени се задържат близо до най-високото си ниво от три седмици

Петролните цени тръгнаха надолу в началото в седмицата

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички