Цената на петрола се повиши след решението за повишаване на тавана на дълга на САЩ


Цената на петрола се повиши след решението за повишаване на тавана на дълга на САЩ
Снимка: iStock

1737

Цените на петрола се повишават в петък сутринта на фона на бичи настроения след приемането на закона за тавана на дълга на САЩ, а пазарите обмислят и вероятността ОПЕК+ да реши да намали допълнително производството си през уикенда, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Brent се повишават с 67 цента, или 0,91%, до 73,97 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 74 цента, или 1,04%, до 70,84 долара за барел след два дни на загуба. (Данните са към 10:00 часа българско време)

Пазарите намериха подкрепа в приемането от Конгреса на законопроекта за отмяна на дълга от 31,4 трлн. долара в САЩ, както и от по-ранните сигнали за потенциална пауза в лихвените повишения от страна на Федералния резерв.

Законопроектът беше одобрен от Сената в четвъртък, като предотврати пагубен дефолт на САЩ, който щеше разтърсил световните финансови пазари.

Пазарните настроения са подкрепени и от данните на Администрацията за енергийна информация за запасите от суров петрол в САЩ от четвъртък. Те показват, че вносът на суров петрол е скочил миналата седмица.

Вниманието на инвеститорите е насочено към срещата на 4 юни на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия – ОПЕК+.

Министрите от ключови страни производителки на петрол ще решат дали да намалят допълнително производството, за да подкрепят държавните приходи.

Допълнително свиване на добива на ОПЕК+ след изненадващото им намаление от 1,16 млн. барела на ден през април би се отразило благоприятно на цените на суровината.

Сигналите за съкращаване обаче са различни, като според някои банкови анализатори, като HSBC и Goldman Sachs, по-нататъшни съкращения на производството са малко вероятни и блокът ще заложи изчаквателен подход.

Други пазарни наблюдатели посочват слабите производствени данни от Китай и САЩ, които правят съкращенията на ОПЕК+ по-вероятни.

„Цените на петрола се стабилизират след кръг от разочароващи данни за глобалното производство в подкрепа на аргумента ОПЕК+ да осигури ново намаляване на производството“, споделя Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Въпросът с дълга на САЩ вече е решен

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

Нови проблеми пред САЩ заради тавана на американския дълг

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички