Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток


Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток
Снимка: iStock

1897

Цените на петрола се повишават в четвъртък на фона на риск от засилване на конфликта в Близкия изток, което да засегне корабоплаването в Червено море. Опасенията комепнсираха и натрупването на запаси от суров петрол в САЩ, което ограничи ръста на цените, пише Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 1,21 цента, или 1,56%, до 78,01 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate нараства с 1,17 цента, или 1,64%, до 72,54 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха в сряда, след като изненадващото увеличение на запасите от суров петрол в САЩ предизвика опаснения за търсенето.

Появиха се нови притеснения обаче, след като йеменските хути предприеха най-голямата си атака досега срещу търговските морски маршрути в Червено море. Израелските удари в южната и централната част на Газа също се засилиха в сряда.

САЩ и Великобритания намекнаха, че ще предприемат допълнителни мерки, ако атаките продължат, а Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща незабавно прекратяване на атаките.

Снимка: iStock

„Цените на петрола изглежда са колебливи тази седмица, тъй като участниците на пазара се опитват да анализират редица фактори“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG, посочвайки геополитическото напрежение в Близкия изток, противоречивите отчети за запасите в САЩ и слабия световен растеж.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1,3 млн. барела през седмицата, приключила на 5 януари, до 432,4 млн. барела, съобщиха от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в сряда. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 700 000 барела.

Вниманието на пазара в момента е насочено към данните за инфлацията в САЩ, които ще дадат по-ясна представа за това кога Федералният резерв може да намали лихвените проценти.

„Неочаквано увеличение на запасите от суров петрол на САЩ предизвика опасения за търсенето на суров петрол. Ревизираните очаквания за лихвените понижения обаче би трябвало да окажат подкрепа на цените на петрола, тъй като икономиката се забавя по-слабо, отколкото прогнозите на Фед“, коментира Леон Ли, анализатор в CMC Markets.

„Цените на петрола може да намерят подкрепа над 70 долара, докато повече данни не отчетат засилен натиск върху икономиката“, добави Ли.

В бъдеще митническата администрация на Китай ще публикува данни за търговията през декември в петък, като ще даде картина за цялата година на общото търсене в най-големия купувач на петрол в света.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Данни за американските запаси тласнаха петролните цени нагоре

Петролните цени са на кръстопът

Петролът поевтинява заради Саудитска Арабия

Петролът поскъпва в първата седмица от новата година

Петролът поскъпва с най-голям темп от ноември

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички