JPMorgan: След влошените показатели в Китай, на кои държави да заложат инвеститорите?


JPMorgan: След влошените показатели в Китай, на кои държави да заложат инвеститорите?
Снимка: iStock

2789

Производствената активност в Китай спадна през май. Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността спадна до 48,8 пункта, обяви националната статистика в сряда. Това са най-ниските данни от декември 2022 г. Отслабващото икономическо възстановяване провокира инвеститорите да се отказват от китайските акции и да призоват още за стимулиращи мерки насърчаващи растежа.

В резултат на това в сряда хонконгският бенчмарк индекс Hang Seng навлезе в технически мечи пазар на дневна база, като изтри ръстовете от възстановяването след повторното отваряне на Китай.

Анализаторите на JPMorgan се готвят да увеличат инвестициите си в японския и австралийския пазар, за да се възползват от потенциала за растеж.

„В настоящата макроикономическа среда по редица причини смятаме, че тези две страни предлагат невероятни възможности през следващите години“, заяви Филипо Гори, главен изпълнителен директор на JPMorgan за Азиатско-тихоокеанския регион, в интервю за Bloomberg, като добави, че обмислят да продължат да инвестират както в Япония, така и в Австралия.

Както съобщава Bloomberg, световните банки преосмислят бизнеса си в Китай. Бавната икономика, геополитическото напрежение и вътрешната конкуренция са намалили амбициите на чуждестранни компании за извличане на печалба от отварянето на финансовия сектор на страната на стойност 60 трлн. долара.

Пазари като японския се оказват алтернативна възможност за инвеститорите. Холдингова компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway притежава повече акции в Япония, отколкото в която и да е друга държава извън САЩ. А този месец японският индекс Topix достигна най-високото си ниво от 1990 г.

Все пак Гори заяви, че JPMorgan остава ангажирана с китайския пазар, където през последните 4 години е удвоила броя на служителите си и е увеличила лицензите си 4 пъти, и че настоящото забавяне не е проблем в дългосрочен план. По думите му бизнесът на JPMorgan в Китай отбелязва ръст от такси за управление на богатството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя страна ще замести Китай като "фабриката на света"?

Китайската икономика изненада всички

JPMorgan проучва сделката за Credit Suisse

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички