Каква роля играят технологиите в eSports индустрията?


Каква роля играят технологиите в eSports индустрията?
Снимка: iStock/Guliver

1708

Една от най-бързо развиващите се спортни дисциплини днес не е футболът, нито баскетболът или крикетът. Тази чест се пада на електронните спортове. Стартът им беше даден още в края на 90-те години и днес близо 20 години по-късно не само се бори за ефирно внимание, но вече се претендира за олимпийски медали, признание от Олимпийските игри и още много други. Сигурно се чудите защо всичко това е така?

Според едно последно проучване, електронните спортове са били гледани през 2019 г. от половин милион души и са инкасирали приходи от 1 милиард долара. Това според анализаторите не може да се смята по никакъв начин за лош резултат. Ако не сте запознати с тази дисциплина, нека вдигнем завесата над мистерията и споделим, че става въпрос за електронни игри - някои играни на компютри, други на конзоли. С развитието на видео игрите и предоставянето на по-добра графика, изобщо не е трудно да открием, че влиянието на тази развлекателна индустрия направи следващата стъпка в еволюцията. Нека разгледаме и как точно помогна технологията за оформянето и през последните години.

С помощта на интернет и всички мобилни устройства стана ясно, че все повече почитатели са готови с голямо удоволствие не само ще следят всяко едно събитие, но и вече обръщат внимание на платформите за безплатен стрийминг. Точно така, все още няма платени канали и след като говорим за забавление и развлечение, скоро не се очаква да бъде открито такова. Освен това не трябва да забравяме, че тук се появиха и спортните залози.

Една статистика показва, че от 2015 до 2020 г. броят на направени залози се е повишил от 315 милиона долара на 23.5 милиарда долара. В тази статистика участва и българският букмейкър Winbet, който разполага с много сериозна секция именно за тази нова дисциплина - наричаме я така, поради простата причина, че редица други спортове се хвалят със своята вековна история. Достъпността на този спорт привлича не само внимание, но и нови почитатели. Като информация и детайли може да получите по всяко време, както от букмейкърите, така и от различните платформи за стрийминг.

Нека не забравяме, че винаги имаме достъп и до виртуалната реалност. След като говорим за красива графика и забавление, не е трудно скоро да бъдем на виртуалната сцена и да наблюдаваме всяка една среща. Най-вероятно ще имаме възможност да гледаме и самото сражение, но това са планове за бъдещето. Най-вероятно се чудите как така игри като Counter-Strike:GO, Dota 2 и Fifa се превърнаха в спортове?

Тази маневра беше повече от очаквана, все пак имаме милиони почитатели и винаги се търси най-добрият възможен играч. Благодарение на интернет, всичко това е възможно и днес откриваме турнири с наградни фондове от поне милион долара. Приложение ще намери и така наречената добавена реалност, която също би подобрила начина, по който гледаме спорт. Освен внимание към самото дерби, спокойно можем да се възползваме и от статистика на живо.

Няма как да избягаме от една по-интересна тема в лицето на 5G. По-високата скорост срещна някои конфликти, но истината е, че колкото по-бърза и стабилна е една връзка, толкова по-сериозни шансове имаме  да гледаме дербита в реално време, при това с висока резолюция или да настроим няколко едновременно - в света на електронните спортове винаги има активни състезания. Колкото по-добра е една връзка, толкова повече функции могат да поставят самите организатори и букмейкъри. Това ще позволи и на редица други професионалисти да се включат в играта, след като новата скорост става още по-висока. Самите професионалисти ще останат без принудата да закупуват нови компютри или конзоли, играта може да се случва през всяко едно устройство, докато информацията се обработва и препраща от сървър.

С появата на толкова много електронни спортове и отбори, следващата дигитална стъпка беше ориентирана към криптовалутите. Не е трудно да ги открием, особено след като някои отбори и електронни атлети се спонсорират по този начин. Оказва се, че тази валута е приета и за правенето на залози, като скоростта и ефективността ѝ не могат да се коментират. Звучи странно, но точно тя продължава да се смята за една от най-сигурните в днешно време.

След като говорим за дигитални спортове, не трябва да пропускаме и още един елемент в цялото уравнение - социалните мрежи. Те започнаха да се оказват един от най-добрите партньори на тази индустрия. Получаваме възможност да следваме любимите си атлети, да виждаме ревюта на техните последни мачове, да обръщаме внимание на турнирите. Социалните медии са нещо като отворената публика на електронните спортове.

Липсата на медийно покритие, макар и страни като Китай вече да обмислят да пускат специализиран канал само за електронни спортове, всички останали все още се въздържат. Социалните мрежи се възползват много добре от това и печелят достатъчно високи позитиви. Ето защо и точно те получиха толкова високо внимание. Технологията определено подобрява тази индустрия, както и много  други, но тук позитивите са подчертани.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички