Петролът пое надолу след отлагането на европейското ембарго


Петролът пое надолу след отлагането на европейското ембарго
Снимка: iStock

2181

Цените на петрола леко се понижиха днес в азиатската търговия, след като Унгария се противопостави на опитите на Европейския съюз да забрани вноса на руски петрол, което би намалило световните доставки, предаде Reuters. В същото време инвеститорите натрупаха печалби след покачването на котировките в последно време. Василев: България ще получи изключение от европейското ембарго за руския петрол

Сортът Брент, който е референтен за Европа, изгуби 11 цента или 0,1 на сто и спадна до 114,13 долара за барел, предаде БТА. 

Американският лек суров петрол понижи цената си с 22 цента или 0,2 на сто до 113,98 долара за барел.

И двата референтни сорта поскъпнаха с над 2 на сто вчера след петъчния скок от 4 на сто.

Министрите на външните работи от ЕС вчера не постигнаха успех в натиска срещу Будапеща да отмени ветото си над предложеното ембарго срещу Русия след инвазията в Украйна. Такова ембарго изисква единодушно одобрение от всички страни членки на ЕС.

Що се отнася до предлагането, производителите в САЩ увеличават добива, за да попълнят резервите, които намаляха в контекста на войната в Украйна и възстановяването след пандемията от COVID-19.

Добивът в Тексас и Ню Мексико, най-големите производители на шистов петрол, се очаква да нараства с 88 000 барела на ден до рекордните 5,219 милиона барела на ден през юни, съобщи вчера Службата за енергийна информация.

При все това настроението по отношение на цените остава оптимистично на фона на очакванията за засилване на търсенето в Китай, където ограниченията срещу COVID-19 започват да отслабват, след като се отразиха тежко на икономиката на страната. Европа дава стотици милиарди, за да скъса безвъзвратно с руския нефт и газ

Допълнителен тласък на цените даде засилващото се геополитическо напрежение между ЕС и Русия заради желанието на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, посочи анализаторката от CMC Markets Тина Тън. Според нея това може да предизвика ответна реакция от Русия и тя да намали още повече газовите доставки.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички