Петролът поскъпна след най-големия спад от десетилетия


Петролът поскъпна след най-големия спад от десетилетия
Снимка: iStock

2721

Петролът се повиши с над 2% в четвъртък, след като отчете най-голямата двудневна загуба в началото на годината от 3 десетилетия със спирането на тръбопровод за гориво в САЩ, въпреки че икономическите опасения ограничиха печалбите.

Големите спадове през предишните два дни бяха предизвикани от страховете за световна рецесия, особено след като краткосрочните икономически показатели в двата най-големи потребителя на петрол в света, САЩ и Китай, изглеждаха слаби, пише Reuters.

Увеличаването на печалбите в четвъртък беше подпомогнато от изявлението на водещия тръбопроводен оператор в САЩ Colonial Pipeline, който съобщи късно в сряда, че неговата линия 3 е била затворена за непланирана поддръжка и се очаква да бъде пусната отново на 7 януари.

Според Тамас Варга от петролния брокер PVM възстановяването се дължи на спирането на тръбопровода и добави: "Няма съмнение, че преобладаващата тенденция е низходяща; това е мечи пазар".

Суровият петрол Brent поскъпна с 1,63 долара, или с 2,1%, до 79,47 долара за барел към 15:00 часа българско време, докато американският лек суров петрол в САЩ се покачи с 1,41 долара, или с 1,9%, до 74,25 долара.

Общият спад от над 9% на двата основни вида петрол във вторник и сряда беше най-голямата двудневна загуба в началото на годината от 1991 г. насам, според данни на Refinitiv Eikon. В резултат на краткосрочния спад двата сорта нефт се търгуваха с отстъпка за следващия месец, положение известно като контанго (ситуация, при която фючърсната цена е по-висока от спот цената, б.р.).

В сряда данните, показващи, че производството в САЩ се е свило допълнително през декември, оказаха натиск върху цените, както и опасенията за икономически смущения, тъй като COVID-19 си проправя път през Китай, който рязко премахна строгите ограничения върху пътуванията и икономическата активност.

"Пандемията в Китай и предизвикателствата, свързани с повторното отваряне, натежават върху настроението на пазара и поставят под лупа тезата за възход на търсенето", каза Норберт Рюкер, анализатор в швейцарската частна банка Julius Baer.

Влияние са оказали и данните за нарастване на запасите от суров петрол и бензин в САЩ. Окончателните цифри се очакват днес следобед.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как ще повлияят на цената на перола наложените от Запада ограничения?

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички